Lékaři: Cukr může způsobit rakovinu, budeme teď muset jíst více náhradních sladidel?

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zdraví Počet zobrazení:: 6182

Lékaři vyhlásili válku cukru. Ten se dá co do škodlivosti srovnat s tabákem a lékaři ho bezprostředně spojují s obezitou a dokonce i s rakovinou. Existuje ale i jiný názor – je prostě třeba vypracovat nové stereotypy stravování, které by odpovídaly základnímu smyslu pro míru.

Nedávno Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že hodlá snížit doporučenou spotřebu cukru a na stránkách vlivných západních novin se kolem toho rozproudila bouřlivá diskuse.

Pozor na cukr: Toto vše může nadělat s vaším zdravím

Šokující pravda o lidské stravě

Jak se dostala bojová látka Aspartam (E 951) do našeho jídelníčku

Podle mínění mnoha lékařů můžeme být za epidemii obezity, která zachvátila celý svět, v mnohém „vděčni“ výrobcům potravin, kteří neuvádějí, nebo snižují ukazatele cukru v nich obsaženého. Podle tvrzení lékařů vyvolává cukr u spotřebitelů skutečnou závislost. V podstatě je to totéž jako tabák, prohlašuje například v článku uveřejněném v Independent epidemiolog Simon Capwell.

Mnozí účastníci diskuse odvolávající se na výzkumy vědců z WHO pokládají dokonce prakticky za dokázané spojení mezi spotřebou cukru a nádorovými chorobami a také nebezpečím vzniku Alzheimerovy nemoci u těch, kdo rádi mlsají sladkosti. Pro děti je cukr vlastně totéž, jako alkohol, uvádí The Guardian slova endokrinologa Roberta Lustiga.

Spotřeba jakýchkoli potravin nad normu není přinejmenším zdraví prospěšná, spíš je škodlivá, řekl Hlasu Ruska expert z ústavu konjunktury agrárního trhu Jevgenij Ivanov. V některých případech je nahrazování přírodního cukru umělými sladidly, zvlášť v dětské stravě, naprosto kontraindikováno, což je také zaznamenáno v zákonodárných dokumentech mnoha zemí. Cukr bychom měli podle mínění experta zařazovat do stravy tak, aby to odpovídalo každodenní normě, tedy 10-15% z celkového denního množství kalorií, což je zase závislé na pohlaví, věku, váze a jiných individuálních parametrech každého člověka.

Problém spotřeby cukru musí být důkladně prozkoumán a je, mírně řečeno, lehkomyslné zavrhovat bezdůvodně cokoli, je přesvědčen Jevgenij Ivanov:

No dobře, úplně jsme se vzdali cukru a co pak, lidstvo bude šťastné? Moc o tom pochybuji…Něco jiného ovšem je, že kombinace příliš sladkého a příliš tučného jídla, která v posledních desetiletích převažuje, není právě zdraví prospěšná. Znamená to, že musíme poněkud snížit spotřebu tuků a cukru, řídit se normou a všechno bude v pořádku.

Analytici ovšem nevylučují, že tak zvaná proticukrová kampaň nebyla zahájena ani tak ze zdravotních důvodů, ale spíš z důvodů ekonomických. Je to logické, když si uvědomíme, kolik farmaceutických korporací posílá na světový trh každoročně nová umělá sladidla a dietní doplňky stravy.

[zdroj]

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.