Economist: Kyjev vrátil úder ukrajinským bojovníkům proti korupci!

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zahraniční Počet zobrazení:: 4621

Přes veškeré úsilí EU a USA o organizaci boje proti korupci na Ukrajině, Kyjev udělal vše, aby jim v tom zabránil, napsal The Economist. Kromě toho také „vrátil úder" přímo těm, kteří odhalují korupci moci.

Jak ještě psal Michail Bulgakov v románu „Bílá garda", politika na Ukrajině se již dlouho podobná „operetě", napsla The Economist. O sto let později Ukrajina stále bojuje za svoji suverenitu tváří v tvář „ruské agresi a ničivé korupci", uvedl deník.

„Stát nesplňuje své základní funkce pro zajištění bezpečnosti a práva," řekl bývalý ministr obrany Ukrajiny a prezidentský kandidát Anatolij Gricenko. Podle něj, aby se k Ukrajina chovali jako k suverénnímu státu, tak se také musí patřičně chovat sama. „Nemůžeme vinit Putina za ukrajinskou korupci, podvody a nedostatek reforem," zdůraznil politik.

V posledních třech letech se USA a EU společně s ukrajinskými aktivisty občanské společnosti vytvořili antikorupční organizace s cílem rozdrtit zakořeněný systém praní špinavých peněz rozpočtu. Nicméně, Kyjev udělal všechno, aby tyto instituce podkopal zevnitř.

Národní protikorupční úřad Ukrajiny (NABU) obvinil hlavu specializovaných protikorupčních státních zástupců Nazara Golodnického z maření vyšetřování vyvíjeným tlakem na vyšetřovatele na ukončení případů a výstrahami podezřelým. Minulý měsíc vyšetřovatelé uzavřeli případ NABU ohledně krádeži finančních prostředků proti synovi ministra vnitra Arsena Avakova.

Podle šéfa ukrajinského Centra pro boj s korupcí Vitalije Šabunina „byl starý systém zasažen, ale nyní vrací úder". Ukrajinské orgány na něj vyvíjely tlak, řekl činitel. 17. července během projevu za rezignaci Golodnického na něj zaútočili pomocí barvy chuligáni za přítomnosti policie.

„Bojujeme za naše životy a nemáme moc času," řekl Gricenko. Jeho podpora roste navzdory nedostatku peněz a přístupu k médiím řízených oligarchy. „Někteří voliči stále chtějí čestnost od svých politiků.

Existuje však riziko, že krvavá opereta vyhraje," dodal The Economist.

Zdroj: 1

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.