Jedno z nejzávažnějších infekčních onemocnění se vrací. Rozeznejte příznaky včas

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zdraví Počet zobrazení:: 9694

Dítě nemůžeme ochránit před všemi infekcemi. Stačí, že je nemocné jedno dítě a příznaky nemoci se rychle objeví i u jiných dětí.

Nebezpečné jsou zejména dětské infekce, například spála. Je důležité rozeznat příznaky včas. Odborníci tvrdí, že případů spály u dětí přibývá.

Spála je infekční onemocnění vyvolané bakteriemi z rodu streptokoků. Šíří se kapénkovou infekcí (kýchání, kašel) a ze začátku se nijak zvlášť neprojevuje. Teprve po 5 dnech se dostaví silná reakce organizmu. Toto jsou nejběžnější příznaky spála.

12-24 hodin po první horečce se objevuje vyrážka (nejčastěji v podbřišku, později na trupu a poté se šíří dál).

Vyrážky se neobjevují v okolí úst a nosu. Postižený si většinou stěžuje na pocit svědění. Lymfatické uzliny jsou oteklé a bolestivé na dotek (zejména na krku).

Další příznak je zarudlý jazyk. Dítě si může stěžovat na bolest hlavy nebo svalů.

Na další straně se dozvíte, jak lze spálu účinně léčit a jaké příznaky se můžou objevit u dospělých.

Léčba u dětí spočívá v podání antibiotik (10-14 dnů). Dítě musí zůstat v karanténě, aby nenakazilo další děti a dospělé.

Ve 2. – 4. dnu dochází k loupání pokožky, co může být pro dítě bolestivé. Pokožka je zarudlá až krvavá. Vhodné je dítě potírat doporučeným krémem. Důležitá je také tekutá strava.

Na pozoru se musí mít celá rodina. Může se totiž nakazit i při kontaktu s kontaminovanými předměty dítěte. Všechny předměty, hračky, kterých se dítě dotýkalo, je potřeba vydezinfikovat. U dospělých může onemocnění vyvolat i zánět lymfatických uzlin, obratlů nebo srdečního svalu.

Zdroj: 1

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.