Ruští vědci objevili protirakovinové vlastnosti včelího jedu

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zdraví Počet zobrazení:: 3476

Biologové ze Státní univerzity v Nižním Novgorodu (NGU) objevili protinádorové vlastnosti včelího jedu a vytvořili přípravek, který potlačuje růst některých druhů nádorů.

O tomto vynálezu informovali na Mezinárodním kongresu včelařství v Istanbulu.

„V současné době provádíme experimenty s přípravkem, který obsahuje chitozan, nano částice zlata a včelí jed. Ukázali jsme, že tento preparát vypracovaný kolegy z chemické univerzity NGU potlačuje růst zhoubných nádorů.

Prověřujeme účinek tohoto léčiva na krysách již po dobu několika let, a přestože pro jeho definitivní vyzkoušení je potřeba ještě hodně času, moc se těšíme na ten den, když konečně dokáže zachraňovat životy nemocných rakovinou," vypráví Anna Derjuginová, bioložka z Institutu biologie a biomedicíny NGU.

V poslední době se vědci aktivně zajímají o to, jak různé jedy a extrakty ze zvířat a rostlin působí na zdraví a rakovinové buňky.

Tyto výzkumy již přivedly k několika zajímavým objevům, například před sedmi lety vědci objevili, že jed brazilské vosy Polybia paulista může zničit rakovinové buňky, přímo je trhá na části, aniž by zasáhl zdravé tkáně.

Zdroj: 1

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.