EU chce zakázat tradiční výrobu hranolek. Mohou způsobit rakovinu, varuje

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zdraví Počet zobrazení:: 6241

Návrh Evropské komise počítá se snížením karcinogenní látky akrylamidu, která je přítomná v hranolkách, bramborách, chlebu, sušenkách nebo třeba kávě, informuje Reuters.

...

Návrh Evropské komise počítá se snížením karcinogenní látky akrylamidu, která je přítomná v hranolkách, bramborách, chlebu, sušenkách nebo třeba kávě, informuje Reuters.

Pokud bude nový zákon opravdu schválen, budou muset výrobci potravin, majitelé řetězců, restaurací a rychlého občerstvení zajistit, aby hladina akrylamidu nepřesáhla povolený limit. Toto opatření bude "přiměřené velikosti a povaze výroby," uvedla Evropská komice ve svém prohlášení.

Akrylamid se přirozeně vytváří, když se škrobovité potraviny smaží, nebo praží při teplotě vyšší než 120 °C. Nejvyšší obsah této chemikálie mají právě průmyslově vyráběné potraviny jako lupínky nebo třeba hranolky smažené obvykle při teplotě vyšší než 175 °C. Právě proto se dá předpokládat, že jedním z hlavních opatření by mohlo být snížení teploty, návrh ale zatím o konkrétních limitech nehovoří.

"Dnes jsme podnikli důležitý krok v ochraně zdraví a dobrých životních podmínek občanů," prohlásil ve středu evropský komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis. Nové nařízení podle něj pomůže snížit přítomnost karcinogenní látky, ale také zvýší povědomí o chybách během vaření doma, informuje portál EurActiv.com.

Nařízení musí schválit ještě Evropský parlament a Rada. Oba orgány budou mít tři měsíce na to, aby text přezkoumaly před konečným přijetím, které je plánoavné na jaro roku 2018.

"Je to patnáct let, co vědci věděli o akrylamidu v potravinách a varovali před jeho účinkem na zdraví... Takže je dobrá zpráva, že EU konečně ukládá průmyslu povinnost jednat a snižovat akrylamid ve svých hranolkách, chlebíčkách, chlebu, sušenkách nebo kávě," uvedla generální ředitelka organizace spotřebitelů BEUC Monique Goyens.

Zdroj: 1

Loading...

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.