20 potravin a jídel, které je doporučeno jíst a nejíst ráno, aby vás nebolel žaludek

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zdraví Počet zobrazení:: 22544

I vy každé ráno přemýšlíte nad tím, co máte jíst a co raději ne? Přinášíme vám přehled 10 potravin, které byste ráno konzumovat neměli a 10 potravin, které pokud si ráno dáte, tak učiníte vašemu tělu opravdu dobře.

Jogurt, káva a všechno to ideální spláchnout sklenicí pomerančového džusu. Pro někoho ideální snídaně.

Nicméně, věděli jste, že těmto potravinám je lepší se ráno vyhnout a dopřát si je až po snídani či ideálně až odpoledne? Přinášíme vám přehled potravin, které není dobré konzumovat na prázdný žaludek. Aby to ale nebylo jen o tom, co nedělat či nejíst, poradíme vám, co byste si na prázdný žaludek naopak měli dopřát. Pokud si naše rady osvojíte, váš žaludek vám jistě poděkuje.

 

Co nejíst?

Těmto potravinám byste se měli na prázdný žaludek raději vyhnout. Je jasné, že malý kousek vám určitě neublíží, ale vše raději s mírou. Pokud si ráno neumíte představit bez uplatňování některých z těchto potravin, dopřejte si je raději v závěru snídaně:

Křehké a nadýchané pečivo

Potraviny, které obsahují kvasinky, mohou podráždit žaludek a způsobovat nadýmání.

Sladkosti

Mlsání na prázdný žaludek způsobí zvýšení hladiny inzulínu, což významně zatíží slinivku. Pokud se toto děje hned po probuzení, může to v některých případech přispět ke vzniku cukrovky.

Jogurt

Jogurty či jiné zakysané mléčné produkty obsahují prospěšné střevní bakterie, které jsou však v prázdném žaludku ihned utracena kyselinou chlorovodíkovou nacházející se v žaludku.

Hrušky

Hrubé vlákna, které některé hrušky obsahují, mohou poškodit jemné membrány sliznice žaludku. Jedna či více hrušek po vydatných snídani je ale naprosto v pořádku.

Rajčata

Rajčata obsahují velké množství taninu, který zvyšuje produkci žaludečních kyselin. To může v konečném důsledku vést až k žaludečním vředům.

Okurky

Syrová zelenina je bohatým zdrojem aminokyselin. Avšak okurky při pojídání na prázdný žaludek mohou způsobit pálení žáhy, plynatost či bolesti břicha.

Banány

Pokud jíte banány na prázdný žaludek, raději od tohoto zvyku upusťte. Banán tehdy významně zvýší hladinu hořčíku v krvi, což může mít z dlouhodobého hlediska nepříznivý vliv na vaše srdce.

Koření

Kořeněná jídla mohou na prázdný žaludek podráždit žaludeční sliznici a zvyšovat produkci žaludečních kyselin. A to je vstupenka do světa chorob zažívacího traktu.

Chlazené sycené nápoje

Pití sycených nápojů na prázdný žaludek může způsobovat poškození žaludeční sliznice a snižovat průtok krve do žaludku. To má za následek, že vaše trávení bude zpomaleno.

Citrusové ovoce

Citrusy jsou bohaté na ovocné kyseliny. Jejich jedení na prázdný žaludek může způsobit pálení žáhy a také zvyšuje riziko vzniku gastritidy či žaludečních vředů.

 

Co tedy jíst?

Těchto 10 potravin je určitě vhodné konzumovat tak jako po celý den, tak i na snídani a vůbec nevadí, že máte prázdný žaludek. Právě naopak. Živiny a cenné látky se z nich tak účinněji uvolní do organismu.

Ovesné vločky

Vytvářejí ochrannou vrstvu v žaludku a zabraňují poškození žaludečních stěn. Ovesné vločky navíc obsahují dobře vstřebatelnou vlákninu a snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Pohanka

Pohanka stimuluje zažívací systém. Navíc je bohatým zdrojem proteinů, železa a více vitaminů.

Kukuřičná kaše

Pomáhá odstraňovat z těla toxiny a těžké kovy. Navíc působí pozitivně na střevní mikroflóru a dokáže zasytit na dlouhou dobu.

Pšeničné klíčky

Pouze dvě polévkové lžičky klíčků a zajistíte tělu až 15% doporučeného příjmu vitaminu E a 10% kyseliny listové. To také pomáhá tomu, aby váš trávicí trakt fungoval tak jak měl.

Vejce

Výzkumy ukazují, že pojídání vajec na snídani výrazně sníží příjem kalorií během dne.

Vodní meloun

Příjem potravy vodního melounu na prázdný žaludek poskytuje organismu bohaté zavodnění, což je zejména zrána velmi důležité. Navíc meloun obsahuje vysoké množství lykopenu, který pozitivně působí na oči a srdce.

Borůvky

Podle nedávných výzkumů se přišlo na to, že borůvky dokáží zlepšit paměť, regulují krevní tlak a upravují metabolismus. Všechny tyto benefity se nejlépe projeví zejména tehdy, když se borůvky konzumují k snídani.

Celozrnný chléb bez kvasnic

Uhlohydráty a další cenné látky nacházející se v chlebu jsou potřebné pro váš organismus. Nejlepší čas na jejich konzumaci je ráno.

Ořechy

Pokud se ořechy konzumují k snídani, zlepšují vás trávicí systém a upravují pH ve vašem žaludku.

Med

Med pomůže ráno nastartovat organismus a dodá mu potřebnou energii. Med také nastartuje i mozek a navíc dokáže uvolnit hormon štěstí - serotonin.

Co z tohoto jíte pravidelně k snídani vy?

Zdroj: 1

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.