Mořská sůl s „neškodným kyanidem“
I vy jste ve své slánce vyměnili klasickou sůl za mořskou v domnění, že je zdravější? Že obsahuje plno cenných minerálů, které naše tělo potřebuje? Udělala jsem tak před časem i já. Vyzkoušela jsem několik druhů. Mezi jinými i tu s názvem „Gemma di mare“, vyrobenou v Itálii. A byla bych si jí solila jídlo klidně dál, nebýt článku v jednom časopise.
O soli se toho už napsalo hodně. Ať už o té klasické kuchyňské nebo mořské. Sůl jako taková je pro naše tělo nezbytná. Zajišťuje rovnováhu vnitřního prostředí, zlepšuje příjem živin z vařených jídel, stimuluje ledviny. A prostě nám chutná.
V posledním období se však preferuje používání hlavně soli mořské. Zvláště, pokud je přírodní a nerafinovaná. Jenže mořskou sůl dostanete koupit častěji rafinovanou. Tedy mletou a bohužel zbavenou těch nejcennějších minerálů. Zato však obohacenou o leccos. Kromě uměle přidaného jódu v ní najdete třeba kyanid.
Kyanid draselný, známý také jako cyankáli, je silný jed. Učili jsme se to už ve škole na hodinách chemie. Tím, že zamezuje přístupu kyslíku k buňkám, jednoduše je zabíjí udušením. Citlivé jsou na něj hlavně buňky, které kyslík nejvíce potřebují. A to buňky mozku a srdce. Zabíjí spolehlivě již v průběhu několika minut. A co s tím má společného mořská sůl? Možná nic. A možná až příliš. Téměř každá totiž obsahuje kyanid. Naštěstí ne ten draselný, ale hexakyanoželeznatan sodný. Prý zabraňuje spékání krystalů.
Ve většině příruček se dočtete, že E535 je neškodná látka. Její molekula je tak pevná, že se v těle v žádném případě nerozkládá a tudíž není schopna vyvolat otravu. Podle více autorů je však E535 látka, která na organismus působí nepříznivě.
Tak si vyberte. Chcete-li se po této informaci vrátit k používání klasické soli, dejte pozor. Hexakyanoželeznatan draselný už najdete i tam. Že by to byla daň za to, že jsme si zvykli na jemnou sypkou sůl a výrobci se nám ji snaží vyrobit za každou cenu? I za cenu případného poškození zdraví? Každopádně sůl s kyanidem do mé kuchyně nepatří. Skončila v koši a více tuto značku nekoupím.
Komentáře: