Toto není plevel. Jedná se o jednu z nejléčivějších bylin

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zdraví Počet zobrazení:: 27111

Tato rostlinka pochází původně z Indie a Persie, ale v současnosti se odtud rozšířila již téměř do celého světa. V některých zemích se dokonce i cíleně pěstuje a používá jako potravina. Bohužel, ve většině ostatních zemí, včetně České republiky, se považuje za plevel a proto se ze zahrad a parků odstraňuje a následně vyhazuje.

Co je to Šrucha zelná

Šrucha zelná (Portulaca oleracea) nazývaná také portulák nebo šrucha obecná je jednoletá rostlina z čeledi šruchovité (Portulacaceae). Šrucha je běžně se vyskytující plevel, který zřejmě najdete i ve vaší zahradě. Má žluté květy a tlusté masité listy.

Je možné ji běžně konzumovat, ale nejzajímavější jsou její výživové a léčivé vlastnosti.

Semena šruchy přežijí v různých klimatických pásmech. Jsou extrémně odolná a dokáží v zemi přežít až 40 let a vyčkat tak na vhodné podmínky pro klíčení.

Díky tomu se jí podařilo rozšířit do celého světa.

Tato odolná a vytrvalá léčivá rostlinka je obzvláště přínosná pro imunitní systém a celkové zdraví člověka.

Někdy se jí říká také prasečí plevel, protože prasátka ji mají velmi ráda. Určitě je to pro ně mnohem lepší strava než dnes používaná geneticky modifikovaná krmiva pro zvířata.

Nutriční složení šruchy zelné

Čerstvé listy Šruchy zelné obsahují překvapivě více omega-3 mastných kyselin než mnohé rybí oleje.

Má také jeden z nejvyšších obsahů betakarotenu, tedy formy vitaminu A, mezi známými druhy zeleniny. Vitamín A je důležitý pro zdraví očí a také výborně chrání před několika druhy rakoviny.

Šrucha zelná je také plná dvou extrémně silných antioxidantů.

Jde o betalinové alkaloidy, žlutý betaxanthin a červený betakyanin. Oba tyto pigmenty mají silné antimutagenní a antioxidační účinky.

Kromě toho šrucha obsahuje velké množství následujících látek:

  • vitamin C
  • vitaminy skupiny B, včetně niacinu a riboflavinu
  • karotenoidy
  • vápník
  • hořčík
  • draslík
  • železo
  • měď

Zdravotní účinky šruchy zelné

Z mnoha zdravotních účinků šruchy jmenujme alespoň ty nejdůležitější:

Zdraví srdce a cév

Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin výrazně napomáhá udržovat srdce v dobré kondici. Omega-3 kyseliny snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi a chrání tak před arteriosklerózou, infarktem a mrtvicí.

Hubnutí

Tato rostlinka obsahuje málo kalorií a hodně vlákniny, která vyvolá v člověku pocit plnosti. Pomáhá tak při hubnutí.

Hyperaktivita u dětí

Studie ukazují pozitivní vliv omega-3 kyselin na snižování vývojových poruch u dětí, jako jsou ADHD či hyperaktivita.

Zažívací potíže

V čínské medicíně se šrucha používá k léčbě průjmu, krvácení ve střevech, úplavice a hemoroidů.

Kožní problémy

Šrucha zelná dokáže při povrchové aplikaci dužiny léčit hned několik kožních onemocnění, zmírňovat otoky po bodnutí hmyzem, snižovat vrásky či odstraňovat jizvy.

Prevence rakoviny

Vysoký obsah vitaminu C, A a antioxidantů předchází vzniku rakoviny. Chrání totiž buňky před poškozením volnými radikály.

Osteoporóza

Minerály, kterí se nacházející ve této mocné bylince chrání kosti před osteoporózou. Vděčí za to hlavně vápníku, hořčíku, železu a manganu.

Červené krvinky a cirkulace

Vysoký obsah železa a mědi stimuluje produkci červených krvinek, urychluje hojení tkání a orgánů a zlepšuje metabolismus.

Podporuje zdraví vlasů a nehtů

Pokud trpíte na vypadávání vlasů nebo lámavost nehtů, šrucha dokáže tyto problémy účinně léčit.

Poznámka: Existuje jedno omezení konzumace šruchy

Ta totiž kromě prospěšných látek obsahuje i poměrně hodně oxalátů, které mohou přispívat k tvorbě ledvinových kamenů. Pokud tedy máte nějaké predispozice na ledvinové kameny nebo trpíte jiným onemocnění ledvin, pak šruchu konzumujte s mírou, případně se jí úplně vyhněte.

Jak vidíte z tohoto článku, šrucha má mnohé nutriční a zdravotní přednosti a proto by měla být považována za léčivou rostlinu a ne za plevel.

Při množství peněz, které dnes lidé utrácejí za výživové doplňky a vitaminy, by konzumace této bylinky mohla znamenat nejen výrazně zlepšení zdraví, ale pro mnohé i velkou finanční úsporu.

Zdroj: prirodajelek.cz

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.