Lékaři odkryli temné pozadí medicíny: To, co vám předepisujeme, bychom sami nebrali!

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zdraví Počet zobrazení:: 35005

Tváří v tvář hrozivé diagnóze se lékaře často ptáme: Co byste dělali vy? Odpovědi specialistů jsou přitom často zarážející. To, co roky předepisují svým pacientům, by sami nebrali a nedělali, píše DailyMail.co.uk.

Proč a co místo toho doporučují?

Antidepresiva nikdy!

Dr. Joanna Moncrieff, docentka psychiatrie na University College v Londýně

S 20-letou praxí v psychiatrii tvrdím, že antidepresiva bych nezačala brát za žádných okolností, ani kdybych měla sebevražedné myšlenky. Všechny výsledky ukazují, že tyto léky jsou jen o trochu účinnější než placebo. Což neznamená, že léčí depresi. Konečně, ani po všech těch letech mozkových vyšetření a skenů není potvrzeno, že za depresí je skutečně chemická nerovnováha.

Tato nemoc je extrémní reakcí na okolnosti a nejlepší cesta, jak se z ní dostat, je zjistit příčinu. Někdy pomůže psychoterapie, změna prostředí, nová oráce nebo vyřešení vztahových problémů. Jsou lidé, jejichž život vypadá ukázkově šťastně a přece trpí depresí, ale ani tam není potvrzeno, že jde o onemocnění mozku a že antidepresiva pomohou.

Antidepresiva jsou psychoaktivní látky, což znamená, že pozměňují mysl, podobně jako marihuana nebo alkohol, což člověku ubírá z jeho přirozených schopností.

Dietolog proti dietám

Dr. Ian Campbell, všeobecný lékař / dietolog

Vše poukazuje na to, že diety dlouhodobě nefungují. Desítky let pracuji s lidmi, kteří chtějí zhubnout a mé zkušenosti ukazují, že jediná cesta, jak toho dosáhnout je ptát se "Proč?". Proč se potřebujeme uklidňovat jídlem, proč upřednostňujeme tučná jídla, proč pijeme příliš mnoho alkoholu a proč se nám nechce cvičit?

To, co pacientům opravdu pomáhá, jsou techniky zaměřené na změnu chování a zvyků (podobné kognitivně-behaviorální terapii) kombinované s vedením deníku o stravě a určením si realistických cílů. Všechny diety a postupy slibující rychlé výsledky, ale končí opětovným přibráním hmotnosti.

Srdcař vidí vedlejší účinky léků

Profesor Kevin Channer, kardiolog

Statiny (léky na snížení cholesterolu) hrají velkou roli ve snižování počtu infarktů a mrtvic a v poslední době je lékaři předepisují skoro každému. Ale osobně bych je nebral, dokud bych neměl důkaz, že jsem v ohrožení života. Vždy, když si vezmete tabletku, musíte zvážit rizika a přínos. Statiny snižují šance na infarkt nebo mrtvici o 30%, takže ano, je zde jistý benefit, ale ve skutečnosti velmi malý.

Pro mě, jako zdravého šedesátníka, nekuřáka, je riziko srdeční příhody 1%. Statiny by to snížilo na 0,7%. A protože jsem celý život předepisoval statiny, vím o jejich vedlejších účincích: bolest svalů, obecná ochablost a žaludeční potíže. Pokud zde není alespoň 3% riziko infarktu nebo mrtvice, nestojí to za to.

Na druhou stranu, bral bych - a také beru - lék na snížení krevního tlaku. Vím, že věkem se bude jen zvyšovat, a také vím, že čím má člověk nižší krevní tlak, tím déle žije.

Vitamin C je zbytečnost

George Lewith, všeobecný lékař

Možná s tím mnoho pacientů nebude souhlasit, ale vitamin C zřejmě rýmu nevyléčí. Nijak neuškodí, ale není to žádný zázrak. Při zdravé stravě plné ovoce a zeleniny je váš imunitní systém schopen ochránit se i sám. Doplňky výživy s 500% doporučené dávky vitamínů jsou ztrátou času i peněz. Při nachlazení je naopak účinná echinacea.

Cvičit nestačí

Profesor Jack Winkler, výživový expert

Cvičení může být skvělá prevence proti tloustnutí, když máte pár kilo navíc. Ale pro obézní pacienty bohužel nestačí. Platí, že musíte spálit více kalorií než přijmete, takže pozor i na stravu.

Ortoped, který se vyhýbá rentgenu

Chris Walker, chirurg specializující se na ortopedii

Lékaři posílají lidi na RTG příliš často. Pacient si stěžuje na ztuhlost, nějaké bolesti a potíže a chce, aby se to řešilo. Na snímku vidět drobné opotřebení, které má většina lidí, ale jakmile mají v rukou diagnózu, například artritidu, stávají se oběťmi. Začnou brát protizánětlivé léky, bojí se cvičit a celkově se cítí mizerně. Přitom klouby milují pohyb, hlavně chůzi, plavání a jízdu na kole. Škodí jim běh a skákání.

Dietoložka říká ne sušeným jídlům

Helen Bond, dietoložka

Je třeba si všímat etikety. Majonéza nebo sýr se sníženým množstvím tuku mohou být stále pořádně tučné, i když méně, než jejich původní verze. Například čokoládový prostředek na podporu trávení McVitie má ve standardní verzi 86 kalorií, v nízkotučné 78, což je směšný rozdíl. Někdy se zase tuk nahrazuje cukrem.

Stop sprejem pro astmatiky

Profesor Mike Thomas, specialista na léčbu astmatu a onemocnění dýchacího ústrojí

Množství astmatiků si na sprejích vybuduje závislost a bez nich ztrácejí pocit kontroly. Každodenní užívání vysokých dávek steroidů však vede ke ztenčování kostí, lehké tvorbě zranění a zvýšenému riziku cukrovky a vysokého krevního tlaku. Pracuji na studii, která ukazuje, jak mohou astmatikům pomoci dýchací cvičení a zvládání úzkosti.

Dlouhé tréninky nepomáhají

Stuart Phillips, univerzitní profesor sportu

Kdysi jsem pravidelně hrál rugby, hokej a běhával jsem minimálně hodinu. Nyní takové dlouhé cvičení považuji za ztrátu času. Čísla z průzkumů ukazují, že mnohem účinnější jsou kratší fáze sportu - kolem 10 minut. Došel jsem k tomu po přezkoumání psychologických a fyzických přínosů.

Spánkový expert varuje před tabletkami na spaní

Dr. Guy Meadows, spánkový expert

Tabletky na spaní oslabují vaši víru, že dokážete usnout přirozenou cestou a způsobují psychickou i fyzickou závislost. Navíc, podle některých studií vám tyto léky "darují" do plusu jen 20-30 minut spánku, který celkově není osvěžující ani přirozený. Podobné pilulky mají smysl jen krátkodobě, například po vážných traumatech.

Skryté nebezpečí protizánětlivých injekcí

Andy Goldberg, chirurg/ortoped

Je to jedna z nejběžnějších léčebných procedur. Lékař vám na bolavou patu nebo nohu předepíše injekce se steroidy s protizánětlivým účinkem. Je to kletba mého profesionálního života. Pokud se injekce podá blízko šlachy, může to vést k její roztržení a následně k ploché nebo slabé noze. A pokud se steroidy dostanou na nesprávné místo, dokáží zničit tukové polštářky na chodidle, které tlumí otřesy při běhu a skocích. Pacient pak stoupá na ničím nechráněné kosti a pekelně to bolí. Navíc se to nedá léčit.

Steroidní injekce jsou opodstatněné při artritidě, ale vzal bych si je pouze s kontrolou na ultrazvuku a po radě se zkušeným radiologem. Jinak pomáhá strečink, změna obuvi a odpočinek. Injekce by měly být poslední možností.

Zdroj: cas.sk

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.