Geneticky modifikovaná pšenice představuje vážnou hrozbu pro naše zdraví, varují vědci
Australská společnost vyvinula nový druh geneticky modifikované (GM) pšenice, která obsahuje pozměněný protein a enzym, což může způsobovat závažné problémy s játry. Děti rodičů, kteří tuto GM pšenici konzumují, mohou zemřít ještě předtím, než se dožijí věku 5 let.
Tato šokující zpráva přichází v době, kdy australský úřad kontrolující používání genetických technologií udělil souhlas ke dvěma testům pozměněných plodin (pšenice a ječmene) v polních podmínkách.
Tato technologie přímo potlačuje enzym v pšenici, který je velmi těsně spojen s glykogenem (polysacharid produkovaný v játrech) a její konzumace tak může vést k selháná tohoto životně důležitého orgánu.
Semena smrti: Odhalené lži o GMO
Další studie potvrzuje: Krmiva s GMO poškozují zdraví prasat
"Pokud tato technologie utlumuje stejný druh genu u lidí, stejně jako ho utlumuje v pšenici, potom hrozí u dětí narozených s tímto enzymem úmrtí v důsledku selhání jater", tvrdí prof. Judy Carman z Flinders University." Dospělí s tímto problémem by byli stále více nemocní a unavení."
V současné době tato pšenice ještě nebyla schválena ke komerčnímu použití, což znamená, že ještě nepronikla do potravinářského průmyslu. Ovšem s tím, jak australské úřady poměrně jednoduše povolují testy, roste pravděpodobnost, že přistoupí k povolení takto upravených rostlin.
Z důvodu nedostatku informací o vedlejších efektech gmo je vhodné použít princip předběžné opatrnosti a neunáhlovat v povolování těchto technologií.
Komentáře: