TIP: Játra a jejich detoxikace

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zdraví Počet zobrazení:: 10796

„Játra jsou skutečnou továrnou, kde podle vědců probíhá každý okamžik asi 500 chemických reakcí. Žádná činnost organismu ani jednotlivých orgánů se nemůže konat bez spoluúčasti jater, žádný působek v těle (enzymy, hormony..) nemůže vzniknout nebo působit bez účasti jater. Jinými slovy, bez funkce jater nemůže existovat funkce organismu, neboli funkce organismu je obrazem funkce jater!“ napsal pan Ing. Jiří Janča ve svém Herbáři.

Játra velmi zatěžujeme současným uspěchanými stravovacími návyky, jako jsou tučná a smažená jídla, bílá mouka, bílý cukr, alkohol, špatné ovzduší, chemické léky. Dalšími příčinami jaterních potíží jsou různé druhy otrav, virová (infekční mononukleóza - EBV, žloutenka) či bakteriální onemocnění.

 

ONEMOCNĚNÍ JATER

Prvním stupněm onemocnění jater je steatóza neboli ztučnění, to vzniká tehdy když jaterní buňky nejsou schopné příliv alkoholu, léků či tuků kompenzovat. Druhým stupněm je cirhóza, jenž vzniká jako výsledek dlouhodobého zánětu. Játra jsou velmi důležitá při srážení krve. Pokud jsou oslabená či postižená cirhózou, je obvykle srážlivost snížena a může se to projevovat krvácením dásní či snadnou tvorbou modřin.

 

JAK JÁTRA POSÍLIT

Mezi skvělé podpůrné a léčivé bylinky při onemocnění jater jsou: zeměžluč, kořen pampelišky, ostropestřec mariánský, vlaštovičník, měsíček lékařský, kořen hořce žlutého. Tyto byliny užíváme buď jako odvar nebo si můžeme koupit homeopaticky zpracované tinktury.

Ostropestřec mariánský si můžeme pořídit ve formě oleje (lisovaného za studena ze semen), což považuji za unikátní lék.

Kořen hořce žlutého se užívá 2 x denně na špičku nože podrceného kořene, je to i naprosto spolehlivý prostředek při pálení žáhy.

Při krizi je výborné užívat 3 x denně odvar z kořene rybízu a to po dobu 14 dní a 2 x denně si dávat na oblast jater obklady z tvarohu smíchaného s rozdrcenou cibulí.

Velmi oblíbeným a účinným prostředkem je šťáva z hlávkového zelí, čerstvého nebo i kysaného. Převařením se ze zelí většina důležitých látek ztrácí, ale kysáním se výborně konzervují. Jaterní tkáň výborně posiluje a regeneruje černá ředkev. Také kroupy jsou přirozeným lékem na všechny jaterní potíže, proto by se měly často konzumovat.

 

PÁR TIPŮ K PROČIŠTĚNÍ

Jaterní onemocnění vyžadují přísné dietní opatření:

  • - žádné hovězí maso, uzeniny a jiné tučné masa
  • - kravské mléko ani jogurty, sýry
  • - všechny výrobky, které mléko obsahují
  • - smažené a pečené pokrmy
  • - alkohol a omezit chemické léky

Tyto pokyny je nutno přísně dodržovat.

Při jaterní očistě je dobré jíst syrovou stravu a pít zeleninové šťávy a doplňovat je výše uvedenými bylinnými čaji či tinkturou. Celé tělo si jeden krát za den, nejlépe na večer omýt octovou vodou a následně si jej potřít rozkrojeným citronem. Třikrát týdně si můžeme dopřát ovesnou koupel. Připravíme si ji tak, že 1 kg ovesných otrub rozmícháme v kbelíku a směs přidáme do vody ve vaně. Koupeme se asi tak 20 minut.

Zdroj

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.