Kuba vyvinula vakcínu za 1 USD proti rakovině plic. Proč však není k dispozici?

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zdraví Počet zobrazení:: 6435

Většinu lidí by docela překvapilo, kdyby se dozvěděli, že existuje vakcína proti rakovině plic, taková, u které byl prokázaný účinek během více jak 25 let intenzivního výzkumu a několika let klinického využívání.

Proč se o ní tedy svět dovídá až nyní? Může to být praktikami na tajných pracovištích v temných zákoutích vlády a nezdravým vlivem, který mají farmaceutické firmy na dostupnost život zachraňujících léků.

Kuba čelila mnoha veřejným zdravotním otázkám, z nichž jedna z nejzávažnějších byla spojena s nejvýznamnějším exportem, tabákem. Nárůst případů rakoviny plic popohnal tento malý národ, aby vyvinul lék zvaný CimaVax EGF, který je nyní jednou z nejúčinnějších existujících medikací na léčbu rakoviny plic.

Léčba rakoviny plic, která opravdu funguje

Vakcína funguje tak, že omezuje pacientovu schopnost produkovat hormon nazývaný EGF. Tento hormon hraje stěžejní roli při buněčném dělení a růstu buněk maligních. Jelikož rakovina je výsledek toho, že se buňky znovu a znovu dělí a vytvářejí tumory, vakcína redukuje tento růst bráněním produkce EGF a tím růst tumoru zastavuje.

CimaVax EGF se ukázala jako fungující nejméně u dvou klinických případů na Kubě a výsledky ukázaly, že vakcína zvyšuje dobu života v případě pozdějších, většinou konečných stádií rakoviny plic. Byla vyslovena hypotéza, že šance na přežití mohou vzrůstat, pokud je vakcína podávána během ranějších stádiích progrese nemoci. Nefunguje to stejným způsobem, jak většina lidí myslí, že vakcíny fungují, není to preventivní, ale pokud jednou má pacient rakovinu plic, lék obrací ortel smrti v ovladatelný chronický stav.

Navíc hlášené vedlejší účinky vakcíny jsou mírné, žádná bolestivá či organismus oslabující léčba typu chemoterapie a radiace, která pacienta může zabít. Výroba vakcíny stojí neuvěřitelný 1 USD a Kuba ji od roku 2011 učinila pro pacienty dostupnou zdarma, navzdory tomu, že tato ostrovní země je mnohem chudší, než Spojené státy a přilehlý Západ. V čem je tedy problém a proč není léčba dostupná jinde?

Výdělek a lék: smrtelná kombinace

Nedávno vztahy mezi USA a Kubou poněkud roztály a diplomatické cesty mezi těmito dvěma zeměmi se otevřely, poprvé od šedesátých let. V rámci tohoto pozitivního vývoje Kuba nabídla USA vakcínu proti rakovině plic a výzkumníci z amerického Roswell Park Tumor Immunology a Immunotherapy Program nyní začali s vlastními pokusy s lékem, avšak setkává se to s krutou konkurencí na trhu USA.

Problém je v tom, že existují dva další potenciální léky, BLP 25 a GVAX, které jsou jakožto budoucí léčba rakoviny plic vyvíjeny jednotlivě soukromými společnostmi Ono Pharmaceutical and Aduro Biotech. Obě medikace jsou ve výzkumu a pokusných fázích od 90. let a náklady na jejich vývoj nejspíš nastoupaly do stovek milionů dolarů. Vyhlídka zmaření nízko-nákladovou alternativou farmaceutickým výrobcům prostě nesedí.

Ale především farmaceutické firmy dělají všechno proto, aby zvýšily ceny léků, zřejmě prudce. Veřejnost byla nedávno pobouřena, když ex-manažer investičního fondu koupil práva na lék proti AIDS Daraprim a zvýšil jeho cenu z 13 dolarů na 700 dolarů za dávku.

A jaký je důvod číslo jedna farmaceutických společností pro zvýšení cen? Klinické pokusy a výzkum, samozřejmě. CimaVax EGF byl dostupný jen za dolar dávka, ale jak se lék dostává do rukou větších farmaceutických společností pro výzkum, je tlačen do klinického očistce. Může se stát dostupným, potom co bude několik let uměle upírán veřejnosti, ale jistě pak bude vydán za nekřesťanskou cenu, aby farmaceutické společnosti co nejvíc vydělaly.

Epidemie bez konce

Vzrůstající pozornost je upírána na absolutní kontrolu farmaceutických společností nad novou léčbou, která spatří světlo světa. Podobá se to tomu, co dělají ropné společnosti – skupují nové technologie a stopí je, než z nich mohou mít největší profit.

V samotných USA přes 200 000 lidí má každoročně diagnostikovanou rakovinu plic, z nichž 150 000 ročně umírá, z čehož by se zdravým rozumem vše hodilo na moderní medicínu. Můžeme jen doufat, že s přibývajícím povědomím lidí o podvodných praktikách farmaceutického lobby (big-pharma) se bude tlačit na změnu.

Zdroj: [1][2]

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.