Jak jednoduše odstranit pesticidy z ovoce a zeleniny
Věděli jste, že při testech Ministerstva zemědělství ve Spojených státech mělo až 65% analyzovaných vzorků pozitivní test na pozůstatky pesticidů?
Pokud si nekupujete certifikované organické potraviny, je vysoká šance, že většina "zdravé" zeleniny, je plná chemikálií.
Pracovní skupina pro životní prostředí (The Environmental Working Group) se snaží dostat do povědomí veřejnosti, jakému velkému množství chemikálií (často až toxických) jsou lidé vystaveni prostřednictvím pomyslně čerstvého ovoce a zeleniny.
Každoročně zveřejňují seznam nejméně a nejvíce kontaminovaného ovoce a zeleniny, tzv. "Špinavý tucet" a "Čistá patnáctka".
Nejvíce kontaminované ovoce a zelenina
V seznamu "špinavých" potravin na předních místech najdete následující:
jablka
jahody
hrozny
celer
broskve
špenát
sladká paprika
dovážené nektarinky
okurky
cherry rajčata
dovezený hrášek
brambory
Měli byste být proto opatrní při těchto potravinách, jelikož obsahují opravdu vysoké procento pozůstatků množství různých pesticidů. Každá jedna testovaná nektarinka a 99% testovaných jablek, byly pozitivní na alespoň jeden typ pesticidu.
Nejméně kontaminované potraviny
Mezi "nejčistší" ovoce a zeleninu, které při testech vykazovaly nejnižší procento obsahu pesticidů patří:
avokádo
kukuřice
ananas
zelí
mražený hrášek
cibule
chřest
mango
papája
kiwi
lilek
grep
žlutý meloun
květák
sladké brambory
Avokádo, obsahující pouze 1% zaznamenaných pesticidů se považuje za "nejčistší" potravinu.
Jak dosáhnout, aby byla konzumace ovoce a zeleniny bezpečnější?
Existuje jednoduchý a levný způsob jak se zbavit všech chemikálií: Myjte všechnu zeleninu a ovoce v roztoku z octa a čisté vody.
Gayle Alleman, registrovaný dietolog, doporučuje nechat zeleninu a ovoce na přibližně 15 - 20 minut v roztoku v poměru 10% octa k 90% vody.
Uvidíte, jaká bude voda v misce špinavá!
Následně opláchněte ovoce a zeleninu v čisté vodě a užijte si "čistší" jídlo. Takto byste ale neměli postupovat při citlivých potravinách, jako je například bobulovité ovoce.
Tenká kůže se může snadno poškodit a může také vpít příliš octa.
V ostatním ovoci by roztok neměl zachovat octové aroma. Pokud však nechcete použít ocet, stejně dobře poslouží citrónová šťáva.
Podle Centra vědy a životního prostředí (CSE) je také dobré mýt zeleninu a ovoce ve vodě obsahující přibližně 2% soli.
Sůl se postará od odstranění zbytků pesticidů, které obvykle zůstávají na povrchu.