10 nejhorších GMO potravin

dne . Kategorie Zdraví Počet zobrazení:: 15755

Už je známo, že geneticky modifikované potraviny způsobují problémy jak lidem či zvířatům, tak i životnímu prostředí. Navzdory rostoucí opozici se stále více potravin geneticky upravuje. Je důležité poznamenat, že vyhýbat se těmto jídlům už může být poněkud namáhavé, a zřejmě je čas se poohlédnout po jiných zdrojích, než je váš supermarket. Skvělé je vyhledat nejbližší farmářský trh, kde můžete být ujištěni, že se nejedná o modifikovanou zeleninu (ale čím si dnes můžete být jistí, že...). Pokud to chcete mít ideální, tak si zkuste co nejvíce potravin pěstovat sami.

 Ovšem do té doby předkládáme seznam 10 nejhorších GMO potravin:

1- Kukuřice

Jedna z nejprominentnějších GMO potravin. Pokud jste na toto téma zhlédli jediný dokument, pak víte, že kukuřice je hodně modifikovaná. „Polovina veškerých farem ze Spojených států pěstuje modifikovanou kukuřici od Monsanta,“ a značné množství z toho budou konzumovat lidé. Kukuřice od Monsanta je spojená s velkým množstvím zdravotních problémů, včetně růstu váhy a špatných funkcí orgánů.

2. Sója

Tu najdeme v tofu a vegetariánských produktech, ale vyrábí se z ní i olej, mouka a další produkty. Sója je také modifikovaná, aby odolávala herbicidům. Biotechnický gigant Monsanto má trh se sójovými boby stále v silném sevření. 90% sóji se geneticky upravuje, aby vydržela monsantovský herbicid Roundup. V jediném roce, 2006, se rozprášilo 96,7 milionů liber glyfosátu, a to pouze na sójové boby.

3. Cukr

Dle NaturalNews byl geneticky modifikovaný cukr uveden na americký trh v roce 2009-. Stejně jako mnohé jiné byl modifikovaný Monsantem, aby odolával herbicidům. Monsanto dokonce mělo problémy s americkým ministerstvem zahraničí a soudem ohledně jejich cukrové řepy, již vysazovalo na základě ilegálního schválení. Bylo jim nařízeno, aby z půdy semena odstranili.

4. Aspartam

Aspartam je toxické aditivum používané ve velkém množství produktů, a snad ještě z větší kupy důvody byste se mu měli vyhýbat, včetně faktu, že se vyrábí pomocí geneticky modifikovaných bakterií.

5. Papája

Toto může být pro milovníky tropického ovoce trochu šok a zklamání. GM papája se začala pěstovat na Havaji ke konzumaci už v roce 1999. Přestože není dovoleno ji dovážet do Evropské unie, USA a Kanada ji vítají s otevřenou náručí.

6. Řepka

Jedna z nejvíce modifikovaných součástí amerického stravování, používá se i na celou řádku chemických procesů.

7. Bavlna

Používá se ve formě bavlněného oleje. Původně pochází z Číny a Indie a dnes způsobí řadu zdravotních problémů.

8. Mléčné výrobky

Mléčné výrobky ve vaší lednici mohou obsahovat růstové hormony. Jen v Americe jsou pumpovány do více než poloviny krav v Americe. Přestože je monsantovské hazardní rBGH zakázané v 27 zemích, USA jej využívají hojně. Pokud se tam někdy podíváte, pijte organické mléko.

9. a 10. Cukety a dýně

Blízce příbuzné a také podobně upravené: aby odolaly virům.

Nebezpečí těchto potravin jsou dobře známá - BT toxiny, používané například u GM kukuřice, byly nedávno objeveny v krvi těhotné ženy i jejích dětí. Ovšem mnohem děsivější jsou ta nebezpečí, o kterých ještě nevíme.

Naštěstí je ještě možné nakupovat čisté neupravené kusy.

S minimální regulací a nedostačujícími testy, vykonanými společnostmi jako je Monsanto, jež si sami GMO vyrábí, si nemůžeme být nikdy jistí, zda je naše jídlo v pořádku. Nevíme, co nám z dlouhodobého hlediska mohou tyto v laboratoři vypěstované potraviny udělat a jaký risk s sebou přináší.

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.