9 cest, kterými tabákové korporace činí cigarety návykovější, lákavější a smrtelnější
Proč je dnes kouření více smrtící a návykové, než bylo před 50 lety? Podívejme se na strategii korporací, jež se si pojišťují, že své zákazníky udrží závislé.
1. Více nikotinu
Tabákové společnosti kontrolují dodávku i množství nikotinu, aby se zajistila návykovost.
2. Příchuť
Přidané chutě jako lékořice či čokoláda maskují drsnost kouře a činí tak kouření lákavějším, zejména k novým uživatelům... jako jsou děti.
3. Ventilované filtry
Ventilační díry ve filtrech způsobují, že kuřáci vdechují kouř rázněji, inhalují karcinogeny hlouběji do plic.
4. Mentol
Mentol chladí a uklidňuje krk, čímž se snižuje podráždění a kouření je příjemnější.
5. Amonné příměsi
Přidáním se zvýší rychlost, kdy nikotin udeří do mozku.
6. Cukry a acetaldehyd
Přidané cukry napomáhají lehčí inhalaci tabákového kouře a tvorbě acetaldehydu, který posiluje návykový efekt nikotinu.
7. Bronchodilatans
Přidané chemikálie rozšiřují průdušky, díky čemuž se kouř snadněji dostává do plic.
8. Kyselina levulová
Slouží podobnému účelu, jako mentol. Kouření je méně dráždivé.
9. Nitrosaminy
Cigarety amerického stylu se vyrábí s míchaným tabákem, v němž nalezneme mnohem větší množství karcinogenních nitrosaminů.
Komentáře: