Šokující ingredience v hranolkách z McDonaldu
Normálně by se dalo očekávat, že se budou hranolky skládat ze tří ingrediencí - brambory, sůl a olej. Ovšem pokud jste čekali něco podobného u McDonaldu, tak jste daleko od pravdy.
Minulý rok začal McDonald's kampaň otevření vztahů mezi strávníky a touto korporací. Výsledkem toho vytvořila tato společnost seznam ingrediencí a procesních technik, jež zveřejnila na svých webových stránkách. Jejich hranolky obsahují přes 10 ingrediencí! A jaké to jsou?
1. brambory
2. řepkový olej - v USA většina řepkového oleje již pochází z geneticky modifikovaných rostlin.
3. Hydrogenovaný sójový olej - stejně jako u řepky, většina se ho v USA i jinde získává z GMO. Navíc hydrogenace dělá tento olej více nasyceným a nezdravým.
4. Světlicový olej - mluví se o něm jako o zdravějším oleji na vaření, ale bohužel většina dostupného oleje ze světlice se zahřívá na velmi vysoké teploty dlouho předtím, než se používá k vaření. To v něm způsobuje chemické změny, kvůli kterým se v těle strávníka mohou tvořit záněty.
5. "Přírodní aroma" - přírodní aroma z McDonaldu se údajně získává ze zeleniny, ale slovíčko "přírodní" nic neznamená od dob, kdy může zahrnovat i nervový a mozkový toxin MSG - glutaman sodný.
6. Kyselina citrónová - používá se jako konzervant.
7. Dextróza - typ sladidla.
8. Difosforečnan disodný - Tato ingredience se používá pro zachování barvy hranolek. V bezpečnostních datech chemického průmyslu je tato sloučenina označována za hazardní pro strávení, což je něco, co se rozhodně hodí do jídla, že?
9. Amodimethicone - chemický silikon, používá se díky svému "klouzavému efektu" například do vlasových šamponů. Samozřejmě na něj existuje celá řada varování.
10. Rostlinný olej na smažení - to je kombinace 7 složek: řepkový, kukuřičný, sójový olej, hydrogenovaný sójový olej s TBHQ (o tom níže), kyselina citronová a Amodimethicone. Většinu z těchto ingrediencí jsem popsal výše.
TBHQ je Terciální butylhydrochinon. Tato přísada se vyrábí z ropy - jedná se o ropné deriváty butanu. Používá se jako velmi účinný konzervant, ale mimo to je spojený s astmatem, nemocemi kůže, narušením hormonálního systému a dle určitých studií v dlouhodobém měřítku způsobuje rakovinu a poškozuje DNA.
V následujícím videu Michael Pollan, autor nové knihy "Cooked", vypráví děsivý příběh o tom, jak se vyrábí hranolky.
Komentáře: