Voják osvobodil židovskou ženu. Letos oslavili 71 let společného života

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zajímavosti Počet zobrazení:: 5295

Edith Steiner a John Mackay se potkali za nepříznivých podmínek. Ona byla maďarská Židovka zajatá v Osvětimi, on britský voják, který ji a další přeživší přišel na konci války osvobodit. Propukla mezi nimi láska, letos zpečetěná 71. oslavou Valentýna

...

Edith Steiner se do Osvětimi dostala ve dvaceti letech. Společnost jí dělala pouze matka, zbytek rodiny skončil v plynové komoře. Mladá žena byla v táboře zajatá šest týdnů, když se na konci války dostala do pochodu smrti směřujícího na Bergen-Belsen. Třiadvacetiletý John Mackay byl ve vojenské jednotce, která část pochodujících Židů zachránila.

Dvojice se důvěrněji seznámila během oslav osvobození. Na místní tancovačce padla Edith Johnovi do oka a on ji prostřednictvím kamaráda požádal o tanec. Když žena odmítla, šel ji pozvat osobně, ale ani tehdy neuspěl. Nakonec si k sobě mladí lidé ale stejně našli cestu.

Edith se společně s matkou později přestěhovala do Skotska, kde si Johna 17. července 1946 vzala. Vychovali dvě děti a koupili si hotel, o který se celý svůj život starali. Ve stáří se oba přesunuli do domova s pečovatelskou službou. Tam také letos oslavili 71. Valentýna.

"John je skutečný gentleman, pořád se ujišťuje, zda se Edith cítí šťastná. Stále se nazývají drahoušky a plně jsou oddaní jeden druhému," prozradila jedna ze zaměstnankyň domova Pamela Shaw.

Edith letos v červnu bohužel zemřela. Příběh jejich lásky ale žije dál a může i nám být inspirací.

Zdroj: 1

Loading...

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.