Zdravé je vždy drahé? Omyl! 5 způsobů, jak jíst zdravě a levně
Na Slovensku je to tak - i kdyby někdo chtěl žít a stravovat se zdravěji, většinou ho odradí myšlenka na příliš vysoké náklady, protože drtivá většina má na měsíc přísný rozpočet.
A ano - je pravdou, že pokud vás jako první napadne bio maso, bio zelenina, všelijaké zdravé drahé oleje či semínka a podobné záležitosti z předražených elegantních bioobchodoch, museli byste si připravit o dost větší balík peněz, než při běžném nákupu.
Šokující lži o potravinách! Rozhovor s člověkem z branže, který odhalil jaký hnus jíme
Koncerny mohou dodávat na východ EU méně kvalitní potraviny, rozhodl Brusel
Proč Češi jedí hnusy, když za hranicemi jsou potraviny dobré?
Jenže ačkoli tomu nevěříte, přece se dá jíst zdravěji a přitom levnější! Přinášíme vám 5 tipů na to, jak můžete lahodit zdraví, nepřekročit při tom povolen rozpočet a dokonce i něco ušetřit.
1. Naučte se vařit sami - vařte ve velkém a mrazte
Na jídla, které kupujete nebo připravujete v hladu a náhle, nejenže utratíte více peněz, ale ještě to, co sníte, bude i zaručeně nezdravé . Buď vám ho připraví někdo jiný (o mražených polotovarech nebo polotovarech jako takových už ani nemluvě) nebo si z přívalu hladu připravíte něco zbytečně předražené a často i tučné, přesolené, prostě nezdravé.
Naučte se proto vařit všechno sami, jen tak přesně víte, co si k jídlu opravdu dáte a pokud si to vše dobře rozplánovat a budete vařit ve větších množstvích, ještě i ušetříte.
Výborným tipem je právě plánování jednotlivých jídel, protože si podle toho budete vědět nakoupit přesný seznam a neminete nic na zbytečnosti. Doma pak uvařte více porcí a všechny navíc ještě čerstvé správně zamražte. Jídlo si můžete s sebou vzít do práce nebo vytáhnout vždy, když bude potřeba.
Náš tip! Pěstujte si doma vlastní bylinky, zvládnete to nejen na zahradě, ale i v bytě či na balkoně. Nebudete muset utrácet za ty z obchodu a v rámci zdraví si jimi ochutíte vše, co navaříte - což znamená, že do jídla zaručeně přidáte i méně soli.
2. Jezte více zeleniny - kupujte mraženou a sezónní - ale na trhu
Konzumace zeleniny je stále u většiny obyvatelstva nedostatečná, ale je pravdou, že pokud se rozhodnete vložit do košíku v rámci pestré a zdravé stravy (kterou tak rádi doporučují odborníci) z každé zeleniny troška, u pokladny vás možná zaskočí nepříjemně vyšší částka. Navíc - ne všechnu zeleninu většinou stihnete spotřebovat, dokud je ještě čerstvá a pak už jen nešťastně vyhazujete shnilé kousky do koše.
A s nimi i nemalé peníze. Řešení je však docela jednoduché - nebojte se vsadit na mraženou zeleninu, kterou budete mít vždy po ruce a připravíte si jen takové množství, které i hned utratíte. Několik výzkumy dokonce naznačily, že mražená zelenina, ale i ovoce je častokrát lepší, než to čerstvé z obchodů, protože se zamrazí hned po sklizni, nepostrekuje se chemií, aby vypadalo stále čerstvé a nestráví dlouhý čas na pultech, kde pomalu, ale jistě ztrácí na kvalitě i zdravé hodnotě.
Stejně dobrým tipem je zaměřit se na sezónní plodiny, které jsou v tom daném období vždy levnější. Tyto však nekupujte v obchodech či obchodních řetězcích, ale dejte si tu námahu vyrazit na trh. Vybírejte zeleninu pěstovanou v našich končinách, takovou, která nepodstoupila dalekou cestu v rámci přepravy a naprosto ideální je, pokud ji koupíte od našich domácích farmářů. V takové bude zaručeně minimum chemie a zdraví škodlivých látek.
Na Slovensku určitě nebudete mít problémy sehnat si podle sezóny levně například brambory, zelí , červenou řepu, mrkev, kapusta, kedlubny či cibuli, ale i chřest, ředkvičky, okurky, rajčata az ovoce určitě jablka, hrušky, švestky či jahody. To není zas malý výběr, že?
3. Jezte méně masa - nahraďte ho fazolemi či jinou luskovinou
Ano, maso je významným zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů a minerálních látek, ale zároveň je dnes již pro mnohé i pořádně drahou záležitostí. Pokud si myslíte, že v rámci zdraví ho potřebujete jíst denně, není to tak docela pravda. Vzácné živiny z masa se dají částečně nahradit i jinou pestrou stravou, například fazolemi či jinou luskovinou.
Nebojte se dopřát si přes týden více bezmasých dnů, vsaďte na zdravé recepty bez masa a věřte, že vás příjemně překvapí nové chutě, které určitě nebudou stát vaši peněženku tolik, co pokrm z masa a ještě i prospějí vašemu zdraví.
Vždyť luštěniny obsahují také hodně bílkovin, minerálních látek (například hořčík, draslík, vápník, železo), ale i zdraví prospěšných olejů a jejich konzumací si snižujete hladinu cholesterolu v krvi, čímž předcházíte srdečním onemocněním.
4. Nakupujte hromadně a čtěte složení už dávno neplatí, že nejdražší je nejzdravější
V rámci svého rozpočtu lidé často nakupují bez rozmyslu a řídí se jen podle podle ceny. Lákavé jsou zejména různé oblíbené akce. V tomto případě nejenže nakoupíte na úkor svého zdraví, ale jelikož akciové zboží jsou často těsně před koncem spotřeby, ještě byste také předělali, neboť jen těžko byste velké zásoby stihli spotřebovat.
Pokud hovoříme o hromadném nákupu do zásoby, je důležité potraviny správně skladovat, případně mrazit. ALE POZOR! Naučte se rozeznávat popisky na etiketách , obecně platí - čím je jich více a navíc více takových, kterým nerozumíte, tím to bude nezdravšie.
Upřednostňujte domácí potraviny, vyrobené na Slovensku (případně u českých sousedů), kolikrát ani netušíte, že takový výrobek můžete koupit levnější a složení bude pro vás srozumitelné, ale zejména pro zdraví uspokojivé. Pokud tedy natrefíte na dobrou cenu a kvalitní výrobek, nebojte se nakoupit i do zásoby, pokud víte vše dobře uskladnit (případně zamrazit) i na delší dobu, určitě tím ušetříte - jak zdraví, tak i peníze.
Náš tip! Určitě vám stojí za námahu více prozkoumat možnosti a ptát se na domácích farmářů a pěstitelů z vašeho přímého okolí. Je jich totiž stále více a častokrát ani jen netušíte, že někdo, koho znáte nebo ho zná váš známý, vám rád prodá domácí vajíčka, sýr, ovoce či zeleninu, ale i maso či mléko mnohdy za mnohem lepší cenu, než byste to sehnali přímo z obchodů.
5. Už si nekupujte nápoje - v rámci šetření i zdraví přece stačí voda
Různé balené ochucené vody, koly, džusy, ale i sirupy ubírají nemalý kus z vašich peněz, nemluvě o tom, jaké jsou zdraví škodlivé. A že kupujete ty nejlevnější? No ještě horší pro zdraví! Takové nápoje nemají s pitným režimem nic společného, naopak můžete být po nich ještě více žízniví.
Obsahují příliš mnoho cukru a zbytečné chemie. Vsaďte na čistou vodu (odstátá, filtrovaná nebo převařená) a různé čaje (nejlépe bez cukru, postačí trochu medu), pokud si chcete nápoj ochutit, klidně si raději připravte domácí limonády s přidáním čerstvého ovoce (ale i zeleniny či bylinek). Ti zdatnější si mohou doma vyrobit všelijaké sirupy, do kterých přesně víte, co si dáváte.
Komentáře: