Ukrajina ostře zkritizovala ruský Sarmat

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zahraniční Počet zobrazení:: 6798

Ruští vojáci nezískají v nejbližších letech novou mezikontinentální balistickou raketu Sarmat, prohlásil ředitel ukrajinského Národního ústavu strategických bádání Vladimir Gorbulin. Informuje o tom agentura Věstník obrany a průmyslu.

Má za to, že raketový systém Sarmat je dnes pouhá maketa, která absolvovala koncem roku 2017 neletové zkoušky. Gorbulin se domnívá, že nová ruská raketa bude hotova za čtyři nebo pět let.

„Ruští konstruktéři potřebují ještě letové zkoušky nové raketové zbraně a otestování rakety," řekl.

Ředitel ukrajinského Národního ústavu strategických bádání prohlásil, že USSR vyrobila 308 raket Vojevoda s patnáctiletou záruční lhůtou. Dodávky raket sovětské armádě byly zahájeny v roce 1985, dnes má Rusko 42 těchto raket.

Gorbulin poznamenal, že se na začátku století dvakrát ruské vedení obrátilo na Ukrajinu, aby vykonala technické ošetření s odpovídající kontrolu technického stavu a aby ukrajinské podniky (konstrukční kanceláře Južnoje a závod Južmaš) prodloužily záruční lhůtu ruských raket Vojevoda. Dnes to má na starosti ruské Makejevovo středisko, upřesnil.

Nejmodernější raketa těžké třídy Sarmat má být přijata do výzbroje v letech 2019-2020. Práce na projektu byly zahájeny v roce 2011, tato raketa má nahradit systém Vojevoda, který byl vyvinut a sériově vyráběn v USSR. Náměstek ministra obrany Jurij Borisov sdělil v březnu 2018, že jejich utilizace bude zahájena v nejbližším čase.

Zdroj: 1

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.