Turci nutně potřebují S-400. USA je varují před následky nákupu

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zahraniční Počet zobrazení:: 8490

Protivzdušné raketové systémy S-400, které zakoupila Ankara do Moskvy, Turecko nutně potřebuje kvůli tomu, že v zemi chybí systémy PVO. V interview pro Zeit Online to řekl turecký ministr zahraničních věcí Mevlüt Cavusoglu.

Podle jeho slov kvůli pochybnostem mezi americkými kongresmeny začala mít turecká strana problémy s nákupem od USA dokonce i takových zbraní, jako jsou pušky.

„Museli jsme je [systémy PVO] od někoho koupit. Jestliže nám americká vláda zaručí povolení ze strany Kongresu, koupíme jejich systémy Patriot," ujistil diplomat.

Uvedl také, že Ankara kromě toho uzavřela předběžnou dohodu s evropským konsorciem Eurosam, týkající se spolupráce v oblasti protivzdušných raket prodlouženého doletu. Cavusoglu dodal, že Turecko doufá, že mu budou předány vojenské technologie a ne pouze prodány zbraně.

Zahájení dodávek S-400 Turecku je plánováno na rok 2019. Podle kontratu mají být Ankaře prodány čtyři divize s těmito systémy. Cena dohody tvoří 2,5 miliardy dolarů, více než polovinu částky pokryje ruský úvěr.

Reakce z USA

Agentura informuje, že neznámý americký představitel vyjádřil obavy z nákupu ruských protiletadlových raketových systémů v Turecku, protože mohou „negativně ovlivnit provozní kompatibilitu NATO" a přiznal, že s ohledem na nedávno přijatý zákon mohou USA uvalit sankce proti Ankaře.

„Chceme Turecku pomoci najít lepší alternativu ke splnění svých potřeb v oblasti obrany," uvedl úředník.

Dříve turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu nazval jazyk vyhrožování kvůli nákupům S-400 nepřijatelným a dodal, že Ankara původně plánovala nákup systémů protivzdušné obrany od spojenců z NATO, ale „vždy mají nějaké problémy". V tomto ohledu Turecko zahájilo jednání s dalšími zeměmi a v prosinci 2017 podepsalo s Ruskem dohodu o dodávkách systémů protivzdušné obrany.

Zdroj: 1

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.