„Brána do pekla“. Jak nález na Sibiři přitahuje vědce z celého světa

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zahraniční Počet zobrazení:: 9564

660 km severně od Jakutska se v roce 1960 začal formovat a růst termokrasový kráter Batagajka. Všechno začalo tím, že v okresu nedaleko od Batagaji začali kácet les. Půda přišla o přírodní lesní ochlazení a začala se sluncem silněji ohřívat.

Zmrzlé horniny začaly postupně tát, půda se začala propadávat a tento geologický jev se začal každoročně zvětšovat.

Nyní má trhlina více než 1,5 km na délku a asi 120 metrů na šířku. Satelitní snímky ukázaly, že kráter se zvětšuje každoročně o 15 metrů a při teplém počasí o 310 metrů.

Podobné praskliny se nachází i v Grónsku a Kanadě. Ale v Batagajce je kráter dvakrát hlubší než ostatní, proto přitahuje vědce z celého světa.

Místní obyvatelé tomuto místu se vyhýbají na sto honů a prasklinu nazývají „bránou do pekla", protože občas jsou slyšet strašné zvuky. Vědci to vysvětlují tak, že se sype půda.

Paleontologové nazývají Batagajku „bránou do minulosti". Protože v hloubce se dají prozkoumat různé geologické epochy, vždyť některé krasy vznikly před 200 000 let. Už byly nalezeny pozůstatky mamutů, bizonů a pižmoňů severních.

Zdroj: 1

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.