Čína se rozhodla, že potlačí nadvládu dolaru. Vše začne ke konci března

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zahraniční Počet zobrazení:: 8179

Podle údajů Reuters Čína, světový lídr importu ropy, na konci března zahájí svůj dlouhodobě očekávaný a odkládaný projekt na denominaci ropných futures.

Petroyuan (ropový jüan) může být pokládán za určitou výzvu Pekingu americkému dolaru, který momentálně dominuje světové měně v ropném segmentu.

Kontrakt musí být zahájen 26. března na Šanghajské Světové Energetické Burze (Shanghai International Energy Exchange, INE). Nedávno burza získala souhlas od Čínské Státní Rady.

V prosinci INE oznámila úspěšné dovršení páté zkoušky výměny ropových futures kontraktů za jüany. Sdělili, že 149 jejich členů prodalo 647,930 lotů za celkovou cenou 268,2 miliardy jüanů. Sdělili, že systém splnil požadavky pro zahrnutí surových futures po této zkoušce.

Čínská vláda v minulém roce promluvila o svých záměrech začít obchodování surových ropových futures v jüanech, které budou převoditelné na zlato. Kontrakt dovolí státním obchodním partnerům platit zlatem nebo konvertovat jüani na zlato, aniž by museli uchovávat peníze v čínských aktivech nebo převádět je na americké dolary.

Od 70. let světový obchod ropou probíhá skoro všechen v amerických dolarech. Největší spotřebitel energie, Čína má velký zájem o vlastní ropovou měnu. Peking chce vytvořit asijskou odpovídající hodnotu ropy, která by lépe odrážela stanovení cen pro její dovoz a spotřebu v největším regionu pro ropný import v Asii. Očekává se, že nový benchmark bude konkurovat s North Sea Brent a americkým West Texas Intermediate.

Analytici uvádějí, že úspěch čínského futures kontraktu záleží na tom, jak Čína reguluje trh, což by mohlo odpudit potenciální mezinárodní investory od investování obrovských peněz do tohoto kontraktu.

Zdroj: 1

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.