Uniklé fotky poukazují, že Čína všechny předběhla ve vývoji elektromagnetického děla

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zahraniční Počet zobrazení:: 8881

Poměrně velký poprask u amerického námořnictva vyvolala informace, že Čína je pravděpodobně první zemí na světě, která dokázala instalovat elektromagnetický kanón (railgun) na palubu lodě. Zbraň byla zachycena na staré čínské výsadkové lodi v přístavu města Wuhan a její fotografie se rychle rozšířily po internetu. Pokud jde opravdu o railgun, předběhla Čína americké námořnictvo, které tuto zbraň testuje již roky.

Tyto elektromagnetické zbraně jsou novým typem výzbroje, která využívá elektřiny a magnetismu namísto "starého" dobrého střelného prachu. V podstatě jde o generaci silného elektromagnetického pole mezi dvěma kolejnicemi. Magnetická síla je pak využita ke zrychlení projektilu, který dosáhne enormní rychlosti.

Obrázky obojživelné lodi třídy Yuting I, která se jmenuje Haiyangshan, s velkou věží, obletěly svět už ve středu 31. ledna. Loď byla původně vytvořena k převážení pěchoty, tanků a vojenského materiálu. V současné době je její paluba přeplněna nákladem a různým vybavením, o jehož využití se jen spekuluje. Celé přídi pak vévodí zbraňová věž s masivní hlavní. Velké kanóny jsou neocenitelný pomocník při bombardovacích misích, ale momentálně je největším kalibrem v čínskem námořnictvu "pouhých" 130 mm a nezájem o větší zbraně vytváří pochyby, že kanón výsadkové lodě je konvenční zbraň. Tomuto nasvědčuje i krátká hlaveň, která by u konvenční zbraně znamenala menší dostřel. Navíc by klasický kanon nepotřeboval tak velké množství vybavení a nákladu.

Jaké je tedy logické vysvětleni? Jedná se o elektromagnetickou zbraň podobné třídy, jaká je v Americe testována v námořní základně ve Virginii od roku 2012.

Jaké jsou aktuální informace o technolologii railgunů? Pouze ty z americké strany. Testování ukázalo, že railgun dokáže vystřelit kovový projektil o váze zhruba deseti kilogramů při rychlosti až 7200 km/h. Cílový dostřel systému by měl být zhruba 160 km. Aby toho bylo dosaženo, potřebuje railgun neuvěřitelných 25 megawattů energie, což by stačilo na provoz 19.000 domů. První zdokumentované výstřely této technologie se udály už v roce 2010.

Čínský railgun i jeho nosič, loď Haiyangshan, jsou zakotveny na řece Yangtze v loděnicích Wuchang, ve městě Wuhan. Ačkoli je toto místo vzdáleno od pobřeží přes sto kilometrů, řeka Yangtze je splavná i pro námořní dopravu v délce přes 1500 km. Wuchang je díky své vzdálenosti od ostře sledovaných přístavů skvělou volbou na palubní testování nového systému. Tedy byl, dokud zkoušky nepřilákaly zvědavce s přístupem na sociální média.

Proč se Čína do této technologie vůbec pouští? Jednak se jedná o prestiž, ale hlavně je elektromagnetická technologie potenciálně revoluční, alespoň co se týká vojenského využití. Projektily jsou daleko rychlejší než rakety a měly by mít větší dostřel než konvenční kanóny. Mohou být použity k sestřelování letadel, protilodních střel a balistických raket. Měly by zvládnout zničit loď, stejně jako likvidovat cíle na pobřeží i vnitrozemí protivníka. To už je široké spektrum použitelnosti...

Vědělo se, že Čína na railgunech pracuje již několik let, ale nikdo mimo pár vyvolených nevěděl, jak daleko ve vývoji vlastně jsou. Ani tyto fotky vlastně neukazují mnoho. Je to jejich první kanón a nebo desátý? Kolik energie dokáže využít? Už ho testovali při střelbě na cíl?

Pokud se opravdu jedná o první čínský railgun, leckdo by mohl říci, že Čína předběhla v této technologii Ameriku a má potenciálně navrch. Na druhou stranu se ale ví, že oni mají technologii již odzkoušenou a funguje několik let. Tak jako tak se zdá, že technologická mezera mezi supervelmocemi se povážlivě snižuje a velení námořnictva USA má o čem přemýšlet.

Zdroj: 1

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.