Ruské ministerstvo obrany odbourává Windows. Už má za ně náhradu

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zahraniční Počet zobrazení:: 3893

Ruské ministerstvo obrany nechá do služebních počítačů nainstalovat programové vybavení vyvinuté tamními programátory. Počítače obranného resortu už nebudou využívat operační systém řady Windows.

Místo „oken“ bude do počítačů nainstalováno ruské programové vybavení a operační systém Astra Linux.

Tvůrcem Astry je moskevská firma RusBITex. Jejím produktem se již před lety stal operační systém využívaný vojenskými automatizovanými řídicími systémy. Nyní bude rozšířená verze Astry, doplněná o balík kancelářských aplikací, nainstalována do všech počítačů ministerstva obrany a poté i do mobilních zařízení.

Tvůrci systému zdůrazňují, že jeho rozhodující specifickou vlastností je zcela mimořádný systém ochrany dat. Pro operační systém vytvořili i uživatelsky příjemné grafické rozhraní. Systém je kompatibilní se všemi moderními ruskými procesory, jako jsou Elbrus, Bajkal-T1 a KOMDIV.

Astra je součástí programového vybavení i nejmodernějších druhů zbraní. Například činnost těžkých obrněných vozidel Armata bude řízena právě systémem Astra Linux.

V kompletu programového vybavení je obsažen balík kancelářských aplikací LibreOffice, služba chráněného oběhu dokumentů Pergament, aplikace pro určování zeměpisné polohy Panorama, účetní program 1S, antivirus Kaspersky a řada dalších programů.

Astra se již dobře zviditelnila jako výjimečně stabilní a odolný operační systém. Zaručuje bezpečnou a bezporuchovou činnost počítačů – právě tyto dva ukazatele jsou v současné době při výběru programového vybavení považovány za nejdůležitější.

Programátoři firmy RusBITex vývojem systému napomohli učinit důležitý krok na cestě ruského státu k omezení importu – sankční aktivity Západu tak opět přispěly k rozvoji ruské produkce.

Zdroj: 1

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.