Byly zveřejněny nové fotografie trosek jaderného reaktoru Fukušima

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zahraniční Počet zobrazení:: 3391

Jaderná elektrárna Fukušima Daiči byla v roce 2011 zasažena obrovskou vlnou tsunami. To mělo za následek nejhorší jadernou katastrofu od havárie v Černobylu z roku 1986.

Společnost Tokyo Elektric Power Co (TEPCO), operátor zničené jaderné elektrárny Fukušima, v pátek publikoval čerstvé snímky z vnitřku poškozeného reaktoru, uvedla v sobotu agentura AFP.

Snímky, které pořídila speciální kamera připevněná na robotické vozidlo, ukázala utrhané kusy železa, trosky a suť, včetně fragmentů, které mohou obsahovat roztavené jaderné palivo.

Operace, která je nyní prováděna v jednom ze tří zničených reaktorů zařízení, je součástí úsilí společnosti o demontáž poškozené elektrárny. Klíčovou součástí tohoto procesu je právě lokalizace palivového odpadu.

„Úspěch, který představuje pořízení aktuálních snímků z reaktorů, byl dalším milníkem našeho úsilí o kompletní demontáž zařízení,“ sdělil AFP mluvčí společnosti dodávajíc, že TEPCO plánuje začít s odstraňováním odpadu v roce 2021.

Jaderná katastrofa se v elektrárně Fukušima Daiči odehrála v březnu 2011, kdy byla zasažena tsunami o výšce 46 stop. Příčinou bylo zemětřesení o síle 9 stupně Richterovi škály. Došlo k poškození chladícího systému zařízení, což vedlo k úniku radioaktivních materiálů, vodíkovým výbuchům ve vzduchu a nakonec i k uzavření elektrárny. Havárie je považována za nejhorší jadernou katastrofu od doby, co došlo k nehodě v Černobylu.

Zdroj: 1

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.