Orbán vzkazuje: Pokud EU neochrání své vnější hranice, je čas uzavřít ty vnitřní

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Zahraniční Počet zobrazení:: 3617

V rozsáhlém rozhovoru pro německý Welt maďarský premiér Orbán zkritizoval Brusel za to, že zasahuje do politiky nezávislých států, a vyzval k přehodnocení role Evropské unie.

Orbán řekl, že Evropa a EU není to samé. Evropa “není v Bruselu, ale v Berlíně, v Budapešti, ve Varšavě a Paříži.”

“Nekritizuji Brusel, ale bruselské politiky a úředníky, kteří jednají, jako by byli středem impéria,” řekl.

“Vláda Maďarska chce EU s parlamentem, který bude mít omezené pravomoce, se silnou radou šéfů vlád, a s komisí, která spíše než vytvářet politiku by dohlížela na smlouvy.”

Také se vyjádřil k tomu, jak EU mění definici toho, co je evropské, zvláště její záměrné zapomínání na evropské křesťanské dědictví a bohatství jejích národních kultur.

Mezi Západem a Východem je prý “nedostatek porozumění” ohledně otázky liberální demokracie a vlády práva. Zatímco Maďaři mluví tradiční a přímou řečí, Západ se považuje za post-národní a post-křesťanský, což je vnímáno jako “liberální” a “vláda práva”.

“Nechceme to,” řekl Orbán. “Chceme naší národní a křesťanskou identitu.”

Otázka migrace je podle něj záležitost národní identity a nemůže být ovlivněna zvenčí.

“Nenecháme Brusel, aby nám říkal, koho musíme přijmout.” Podle Orbána je záležitostí Maďarska, koho na své půdě nechá zůstat.

Skutečný problém podle něj představuje neschopnost EU chránit své vnější hranice, což je pro úspěch Schengenu a svobodný pohyb osob uvnitř EU nezbytné.

Maďaři si této svobody prý cení, protože zažili diktaturu. Nicméně pokud prý není možné ochránit vnější hranice, je ty vnitřní třeba uzavřít, řekl Orbán.

“Ukazujeme solidaritu a jsme za to kritizováni. Máme vojáky na hranicích EU, což nás stojí miliardy. Brusel nám nedal ani cent a ještě nás kritizuje.”

Orbán se ještě vyjádřil k imigrantům, kteří se nesprávně nazývají uprchlíky. Podle Orbána odcházejí z Afriky a Asie, protože se u nás chtějí mít líp, proto je pomoc třeba směřovat do jejich zemí, a nepouštět je sem.

Zdroj: 1

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.