Šokující téma pro laiky: děravé krávy
Popravdě řečeno, toto téma je pro laiky šokující. A milovníkům zvířat z fotografií a videoreportáží, umístěných na YouTube, běhá mráz po zádech. Což je také jeden z důvodů, proč se u nás o „cannulated cows“, tedy o kanylovaných krávách, ve sdělovacích prostředcích ještě nemluví.
Ale proč to odkládat. Vždyť pokud budeme před nějakým problémem zavírat oči, neznamená to, že problém neexistuje. Dokonce jsem původně uvažoval o tom, zda tenhle článek nemám zveřejnit ještě před Štědrým dnem, v pondělí třiadvacátého.
Ale pak mne napadlo - a co když si třeba někdo před tím se svými ratolestmi zarecituje: Hoj, ty Štědrý večere, ty tajemný svátku, cože komu dobrého neseš na památku? A já do té bohulibé atmosféry vpadnu s děravou krávou. To dnešek je pro povídání o kanylovaných kravkách zajisté příhodnější. Tak pojďme dané téma nakousnout.
Pod kanylací se rozumí zavedení kanyly. Latinské cannula (plurál cannulae) kdysi značilo malé kousky rákosu, z nichž se vyráběly píšťalky. Odtud pak „kanyla“ jako trubice, která se vsouvá do těla (lidského nebo zvířecího), obvykle pro zavádění nebo odstraňování tekutin, nebo získávání potřebných informací pro léčbu či výzkum. Kráva s kanylou (cannulated cow) by tedy měla mít v sobě voperovanou kanylu. Ta má nejčastěji sloužit k přístupu do zažívacího traktu krávy, což má odborníkům umožnit studium a analýzu procesů v zažívacím ústrojí. Přičemž je třeba podotknout, že chirurgické zavedení kanyly do zažívacího ústrojí se aplikuje u krav už od 20. let minulého století.
V posledních letech však v případě kanylovaných krav došlo k výrazné „inovaci“. Namísto plastové trubičky má v sobě zvíře zavíčkovanou díru (laikovi se hned vybaví lidové rčení „díra jako kráva“) ohraničenou manžetou z umělé hmoty, která už původnímu termínu „kanyla“ vůbec neodpovídá. O tom, že namísto nám dobře známé kanyly tu jde spíše o jakýsi odbornou terminologií maskovaný „tunýlek“ či „okénko“ do vnitřností zvířete svědčí fakt, že odzátkovaným otvorem chovatelé jednoduše vsunou ruku až do bachoru krávy (jednoho z jejích čtyř žaludků). Což některým nevěřícím Tomášům může připadat jako hoax (podvodný trik či kanadský žertík), ale opak je pravdou. A jak experimentátoři prohlašují, kanylovaná kráva je „v pohodě“ a vůbec jí sahání do žaludku nevadí, jako jí nevadí, když jí dírou přímo do žaludku nasypou nějaké to krmivo.
Děravá kráva na videu:
Na první pohled se může zdát, že v případě na internetu prezentované kanylace krav se jedná o klasický základní výzkum, přičemž specialisté prohlašují, že kanylace je mnohem lepší volba, než dřívější získávání dat pitvou. Jenže za téměř 100 let studia trávícího traktu a procesu trávení u hovězího dobytka najdeme v odborné literatuře potřebných dat přehršel. Ve skutečnosti u dnes praktikované kanylace krav nemůžeme hovořit o základním vědeckém výzkumu, ale jen o výzkumu aplikovaném. A tak díra na boku zcela zdravé krávy není než aspektem moderní „živočišné výroby“ v pravém slova smyslu, neboť otvor v krávě slouží především k testování různých krmiv, což nakonec dokládají i články v odborných časopisech. Obvykle se v nich dozvídáme, že byla krmná směs „dávkována do bachoru dvakrát denně“, popřípadě se dočteme, že krmné směsi se „přivádí do bachoru kanylovaných krav, kde jsou studovány účinky fermentace“. Jako by se v případě krav nejednalo o živé tvory, ale jen o jakési „biostroje“, produkující optimální bílkovinu, potřebnou pro výrobu všelijakých karbanátků, prodávaných v rychlých občerstveních, tedy fastfoodech.
Na YouTube můžete shlédnout instruktáž amerických veterinářů, kde se odborníci dozvídají, jak správně za pouhou půlhodinku do krávy díru vyřezat. Viděl jsem celou řadu zahraničních videodokumentů z veterinárních klinik a terénních pracovišť, kdy u chirurgických zákroků asistoval anesteziolog, neboť každé operované zvíře, ať už šlo o všelijaké domácí mazlíčky, nebo přežvýkavce, veterináři vždy nejdříve uspali. Nejen proto, aby zákrok zvířata necítila, ale též proto, aby je nestresoval. Ovšem v případě skotu (ale např. i koní) bývá pro veterináře celková anestezie zvířat spojena s řadou komplikací a rizik. A tak je v instruktáži popisovaný zákrok prováděn výhradně na stojící krávě, kdy se aplikuje lokakální anestezie, tedy to, čemu říkáme místní umrtvení. Což má ukazovat i videoinstruktáž, kde bychom měli po tzv. lehké sedaci (zklidnění) vidět pokojné zvíře, které chirurgický zákrok nebolí. Zde ovšem probíhá vše jinak. Mnoho laiků by asi řeklo, slušně řečeno, že se kráva podělala strachy, i když podle veterinářů jde o běžné vylučování. A to, že sebou kráva při zákroku cuká a hází, nebo kope kolem sebe, má být zcela běžná reakce. A pokud snad náhodou kráva z toho všeho už moc šílí, není nic jednoduššího než videozáznam trochu sestříhat.
Ale můj pohled na tento videodokument může být zavádějící. Jistě se najdou čtenáři, co budou záběry interpretovat jinak, podobně jako je tomu v případě řezání kravských rohů motorovou pilou, i u nás leckde dosud považovaného za normální způsob, který se praktikuje dlouhá léta: odrohování dospělých zvířat zákon umožňuje, tak proč by se mělo na dosavadní praxi něco kvůli ochráncům zvířat měnit. Přesto, že zákon chovatele nabádá, aby dávali přednost preventivnímu odrohování telat, neboť odstranění vyvíjejícího se základu rohu u telat není podle našich zákonodárců tak bolestivé a rizikové jako amputace rohu s vyvinutým kostním podkladem u dospělého skotu. Ovšem podle posledních studií je odrohování jak dospělého skotu, tak i telat jednoznačně bolestivým, invazivním zákrokem. Krávy i telata zřetelně projevují bolest a obranné chování během procedury. Také hodnoty kortizolu (který je považován za stresový hormon) ve slinách jsou během odstraňování rohů a po něm výrazně zvýšené. A protože nenašli odborníci žádný důkaz pro dosavadní tvrzení, že vnímání bolesti je menší u mladých telat, požadují dnes, aby odstraňování rohů bylo vždy spojeno s použitím anestezie, bez ohledu na to, jak staré či mladé zvíře je. Přesto je dosud ve většině evropských zemí povoleno odstraňovat rohy telat bez anestezie až do třech měsíců jejich věku. Výjimkou je zatím jen Dánsko, kde je anestezie při odrohování všech telat povinná. A pokud jde o tzv. kanylované krávy (cannulated cows), je třeba přiznat, že i v našich výzkumných ústavech se praktikuje u zcela zdravé krávy zavedení „permanentní bachorové kanyly“ o průměru 12 centimetrů, tedy i u nás se vyřezává do krávy díra, kterou náš výzkumník sáhne krávě do bachoru. Tedy kdo si chce utvořit na americkou instruktáž svůj vlastní názor, ať raději videodokument, na který zde uvádím odkaz, posoudí sám.
Instruktáž pro veterináře:
I když vidíme do krav vyříznuté „okénko“ obyčejně na boku, objevilo se na internetu už několik záběrů, na kterých uvidíte krávy s oplastovanou dírou umístěnou blíže ke hřbetu. Laik, který o této podivnosti začne přemýšlet, obyčejně dojde k závěru, že pokud mají mít všechny krávy jednu a tu samou anatomii, musí mít tento jinak situovaný „tunýlek“ do žaludku krávy specifický účel. A okamžitě mu také vytane na mysli, že takto situovaným okénkem se zřejmě lépe do bachoru sype mleté zrno kukuřice. I když jde o laické postřehy, nemohu zde prohlásit, že jsou zcela naivní. Především proto, že kukuřice je ve Spojených státech nejvíce dotovanou plodinou, a tak nás nepřekvapí, že se na amerických farmách kukuřičné zrno objevuje v krmných směsích prakticky všech hospodářských zvířat. Je také známo, že skot před porážkou bývá ve Spojených státech obyčejně přemístěn do výkrmny (feedlot) s cílem podpořit ukládání tuku ve svalovině zvířete, což má přispívat k lepší chuti a kvalitě masa. Ve výkrmně, kde za poslední 3 měsíce svého života naberou zvířata běžně 180 kg další váhy, obsahují krmné dávky zhruba 95% zrna. To ovšem mění u skotu pH v bachoru, což se pak projevuje tzv. stresory, takže jsou nakonec zvířatům ve výkrmnách podávána ve velkém antibiotika, aby se zabránilo jejich případnému onemocnění.
Více zde na videu:
V poslední době se také na internetu začaly objevovat úvahy o sponzorování výzkumu, při němž sehrávají hlavní roli „děravé“ krávy. Každý výzkum totiž musí někdo financovat. A podle internetových diskutérů za současným boomem tzv. kanylovaných krav údajně stojí nadnárodní společnost Monsanto, která vždy patřila mezi průkopníky průmyslového zemědělství. Ta v minulosti přišla s celou řadou revolučních pesticidů a herbicidů, přičemž ovšem také uvedla roku 1929 na trh nechvalně známé polychlorované bifenyly (PCB), toxické látky s kumulativním působením, prodávané po celém světě až do jejich zákazu v roce 1976. V poslední době se však firma Monsanto prosadila především v oboru genetického inženýrství.
Společnost Monsanto je označována za lídra biotechnologického výzkumu v oblasti zemědělských plodin. Vyvíjí produkty a řešení integrující herbicidy, osiva a genetické vlastnosti rostlin získané biotechnologickými procesy. Nakonec vůbec první geneticky modifikovanou plodinou, kterou bylo v České republice povoleno komerčně pěstovat, se stala kukuřice typu MON 810 firmy Monsanto. Na první pohled se tak může zdát, že se o skot Monsanto nezajímá. Jenže výrobu rostlinnou v celosvětovém měřítku svojí hodnotou převažuje výroba živočišná. Tuto převahu vytvářejí především státy s rozvinutou tržní ekonomikou, ve kterých je živočišná výroba vedoucím odvětvím zemědělské výroby. Proto také mezi produkty firmy Monsanto najdeme i geneticky upravený růstový hormon pro hovězí dobytek rBGH (recombined Bovine Growth Hormone), svého času prodávaný též pod označením Posilac, který byl uveden na trh v roce 1994. Ve farmářské praxi je aplikován dojnicím kvůli vyšší produkci mléka.
Tento hormon patří k nejdiskutovanějším výrobkům firmy Monsanto, neboť přináší vážná rizika. Stimulace vyšší produkce mléka umělým hormonem totiž u krav způsobuje vyšší nemocnost. Krávy, kterým je hormon aplikován, častěji onemocní hnisavým zánětem vemene, zvaným mastitida. Ten se pak léčí vysokými dávkami antibiotik, která se spolu s hnisem dostávají do mléka a působí negativně na zdraví konzumentů. Ve snaze zabránit značení v obchodních řetězcích distribuovaného mléka "bez obsahu rBGH" podávala firma Monsanto před časem žaloby na jeho výrobce a prodejce, se kterými však u amerických soudů neuspěla. Po rozsáhlé kritice jejich produktu nakonec přestala firma Monsanto používat název rBGH, obsahující termín hormon, od kterého přešla k laikům méně srozumitelnému označení "hovězí somatotropin", tedy Bovine Somatotropin (BST). V samotných Spojených státech dnes údajně používá BST kolem 10 % farmářů, i když jejich počet stoupá: "Odhadujeme, že během pěti až deseti let odejde z branže třetina farmářů, kteří jsou staří a nepřístupní. Nahradí je mladí, kteří nemají vůči novinkám takové předsudky," prohlásil svého času mluvčí společnosti Monsanto.
Zde odkrytí díry na boku krávy:
Ale není podstatné, zda za narůstajícím počtem kanylovaných krav stojí Monsanto, nebo jiná nadnárodní společnost. Podstatný je především další, plánovaný vývoj. Tedy případná možnost, že se experimentální kanylace krav změní v běžnou zemědělskou praxi, kdy třeba farmáři dojdou k závěru, že účel světí prostředky: než se věnovat klasickému chovu skotu, bude z ekonomického hlediska pro ně zajímavější jakýsi Matrix, kdy hovězí dobytek bude chován v malých boxech (což bude připomínat tzv. průmyslový chov slepic, nebo americké výkrmny prasat), ve kterých přesně stanové dávky krmné směsi pravidelně krávě, spokojeně přežvykující trochu sena či jiného šidítka, jednoduše nasypou dírou přímo do bachoru. Takovéto pojetí živočišné výroby se nakonec zdá být plně v souladu s filozofií „průkopníků“ průmyslového zemědělství (factory farming), zajišťujících farmářům produkty a integrovaná řešení, která mají trvale uspokojovat rostoucí světovou potřebu potravin a redukovat náklady v zemědělství. Navíc ty staré a nepřístupné farmáře, kterým se „děravé“ krávy nelíbí, časem mohou nahradit farmáři mladší, kteří nemají vůči novinkám předsudky.
Jde sice o poněkud katastrofický scénář, i když ne tak úplně „vycucaný z prstů“, jak se u nás říká. Pokud však za tím vším, co jsme si až dosud ukázali, stojí velké, nadnárodní společnosti, jejichž „factory farming“ hledá rychlá a ekonomicky výhodná řešení, můžeme předpokládat, že se budou pokoušet svá řešení zavádět i u nás. Jenomže jejich nejčastější řešení vedou k podávání velkých dávek antibiotik hospodářským zvířatům, což má vliv i na bezpečnost potravin živočišného původu pro člověka (zhruba 80% roční produkce antibiotik v USA je dnes určeno pro potřeby chovatelů hospodářských zvířat). Podávaná antibiotika a jejich metabolity totiž zůstávají v tělech zvířat do té doby, než dojde k jejich kompletnímu vyloučení nebo rozkladu. A rezidua těchto látek při pravidelné konzumaci pro člověka představují zdravotní riziko. Proto také bylo v EU podávání antibiotik, coby stimulátoru růstu, u vykrmovaných zvířat ukončeno. Což vedlo k hledání nových látek, jejichž využitím lze stimulovat vyšší užitkovost zvířat, aniž by docházelo ke kontaminaci lidského potravního řetězce. A jak se dnes ukazuje, lze toho dosáhnout prostým návratem k přírodním látkám a starým znalostem o jejich použití ve výživě hospodářských zvířat.
Jednu z cest představují oligosacharidy mannanů, tedy části buněčných stěn kvasinek, působící v trávicím traktu na stejném principu jako vykrmovaným zvířatům podávaná antibiotika. Neboť zabraňují usazování škodlivých mikroorganismů díky svému uchycení na vazebných místech na sliznici stěny trávicí trubice, kde se fixuje patogen. Tedy na místech, kde se jinak fixují antibiotické stimulátory, které tím brání uchycení patogenních bakterií. Při studiu fruktooligosacharidů, což jsou složitější cukry, se ukázalo, že jejich produktem je kyselina mléčná a volné mastné kyseliny. Tyto produkty pak působí na pH v trávícím traktu, na potlačení rozvoje nežádoucích mikroorganismů a omezení tvorby amoniaku. Samy volné mastné kyseliny jsou zdrojem energie pro střevní tkáně, což v kombinaci s působením oligosacharidů mannanů vede ke zvýšení odolnosti stěny trávicí trubice proti působení škodlivých mikroorganismů. Jinak řečeno, kombinace některých přírodních látek skutečně může příznivě působit na zlepšení stravitelnosti krmiv a omezení vlivu škodlivých bakterií u hospodářských zvířat.
A tak si říkám, že na těch starých moudrech, se kterými se setkáváme u Karla Jaromíra Erbena, možná ještě pořád něco bude: Hospodáři štědrovku, kravám po výslužce; kohoutovi česneku, hrachu jeho družce. Ovocnému stromoví od večeře kosti a zlatoušky na stěnu, tomu kdo se postí...
Na úplný závěr něco humoru z Tyrolska. Jedné kravce se nelíbí, jak ji vyparádili na slavnost. Druhá ji okřikne: Co pořáde remcáš. Lepší naše díra ve věnci, než ta americká do bachoru... !
[Karel Wágner, zdroj]
Komentáře: