Salámy za komunistů? O 34 % více masa a o 10 éček méně. Vítejte v demokracii!
Na dovolenou jsme si s rodinou koupili šišku Gothaje. Když jsme ji rozdělali, zjistili jsme, že to není salám, ale jakási nechutná mazlavá hmota.
Vše putovalo do koše! Přitom Gothaj si pamatuju z dětství jako dobrý salám, i jako dospělý jsem si ho rád dával v hospodě s cibulí,« napsal nám čtenář Honza. Máte podobnou zkušenost?
Byly salámy za komunistů lepší? Také se vám zdá, že šunkový salám byl dřív lahodný a dnes velmi průměrný? A že gothaj už pomalu nechce jíst ani váš pes? Vlastně máte pravdu! A tušíte, čím to je?
„V dnešní době už neexistují klasické normy pro konkrétní potraviny, jako tomu bylo dříve. Daná jsou jen minimální kritéria, která musí produkt splnit, aby dosáhl na konkrétní označení,“ říku Karolína Hlavatá., odbornice na výživu. Podle vyhlášky musí gothaj obsahovat nejméně 40 procent masa strojově neodděleného, šunkový salám pak 55 procent. Asi je vám jasné, že výrobci se snaží držet na nejnižší možné hranici a vydělat tak co nejvíc.
V rámci retro týdne se v jednom řetězci působícím v Česku prodávaly uzeniny podle norem z roku 1977. A tak spotřebitel mohl srovnávat – a nestačil zírat. Rozdíl s výrobky, které máme v obchodech běžně dnes, je totiž propastný. Jen se podívejte…
Gothaj (1977)
73 % masa, 1 éčko
Složení: vepřové maso 52 %, vepřové sádlo, hovězí maso 21 %... Konzervant E250
Gothaj (2015)
44 % masa, 6 »éček« Složení: vepřové maso 25 %, hovězí maso 19 %... Konzervant: E250, stabilizátory: E451, E450, látka zvýrazňující chuť a vůni: E621, antioxidant: E316, barvivo: E120
Šunkový salám (1977)
89 % masa, jedno éčko
Složení: vepřové maso 82 %, hovězí maso 7 %... Konzervant: E250
Šunkový salám (2015)
55 % masa, 11 éček
Složení: vepřové maso 49 %, hovězí maso 6 %... Konzervant E250, zahušťovadla: E1420, E407a, E415, E410, stabilizátory: EE451, E450, antioxidant: E301, látky zvýrazňující chuť a vůni: E621, E635, barvivo: E120, antioxidant E316
Zdroj: aonline.cz
Komentáře: