Americká rodina vypěstuje ročně na své městské mikrofarmě 3 tuny biopotravin
V USA, 15 minut od centra Los Angeles, si rodina Dervaesova vytvořila svou vlastní městskou farmu, díky níž je potravinově soběstačná.
V kalifornské Pasadeně žije rodina Dervaesova, která vlastní mikrofarmu o rozloze 370 m2. Na této městské farmě produkují ročně 2,7 tuny potravin. Tento příklad dává podnět k zamyšlení, co je možné dokázat ve zcela běžném místě, nedaleko centra velkého města.
Jules Dervaes a jeho tři děti, syn Justin a dcery Anais a Jordanne, vytvořili tuto farmu před více než 20 lety, aby mohli jíst zdravou zeleninu. Zahrada nyní poskytuje rodině 90% toho, co mají na talíři. Zbytek nejde u nich vypěstovat (pšenice, rýže, oves, atd.). Pěstují 400 druhů ovoce, zeleniny a jedlých květin. Navíc chovají 8 slepic, 4 kachny a 2 kozy, od nichž mají vejce a mléko k denní spotřebě, a med od vlastních včel. Výsledkem je, že jedí 100% bio za méně než 2 eura na osobu denně. Říkal někdo, že bio je moc drahé?
Jules Dervaes sám je udiven, jak se jim společná práce daří. „Vždycky jsem si myslel, že naše zahrada je moc malá, že se nemůžeme stát soběstačnými. A už vůbec jsem si nepředstavoval, že budeme někdy prodávat přebytky.“
Rodina nestačí sníst všechno, co vypěstuje. Prodávají své výpěstky pár zájemcům, mezi nimi jsou i místní restaurace, nadšené kvalitou jejich zdravé stravy a její blízkostí.
Tím Dervaesovi vydělají až 20 000 dolarů ročně, které tvoří významnou část jejich příjmu.
I když jejich příjem není velký, tato americká rodina nežije v nouzi. Zejména proto, že jejich výdaje jsou redukovány na minimum.
Za elektřinu platí jenom 12 dolarů měsíčně, mají totiž solární střechu. V kuchyni zpracovávají úrodu co možná nejvíce ručně, mikrovlnka tam nesmí. I faktura za pohonné hmoty je nulová, vyrábějí si totiž sami i biodiesel ze zeleninového odpadu, který jim dávají sousední restaurace.
Celá Amerika je tímto rodinným úspěchem nadšena. Na jejich webových stránkách http://urbanhomestead.org/ je pečlivě zdokumentován celý projekt i s návody, jak co dělat pro dosažení soběstačnosti na městské mikrofarmě,
(Foto z jejich webu: Projekt Městského hospodářství: Fungující mikrofarma ve velkém městě... zdroj udržitelného života... skutečná cesta k soběstačnosti)
Na městské farmě nestačí pracovat 35 hodin týdně, jak jsme zvyklí my. Každý člen rodiny pracuje nejméně 10 hodin denně. Je to práce vyžadující hodně energie a potu, ale je u toho někdy legrace, a někdy i slzičky. Věci nejsou pořád jen růžové. Často se neshodnou, ale musejí se učit myslet a jednat kolektivně a dávat stranou své individuální potřeby. Navíc jsou někdy proti nim i okolnosti, které narušují práci: meteorologické podmínky – kalifornské sucho, požíravý hmyz, nemoci rostlin, klimatické změny, některé sklizně jsou podstatně horší než jiné.
Navzdory tomu všemu by rodina svůj způsob života nezměnila za nic na světě. Jules Dervaes shrnul svou filosofii takto: „Pochopil jsem už dávno, že je třeba řešit problém výživy. Když si člověk sám pěstuje svou potravu, je daleko „silnější“, to znamená, méně závislý na těch, kteří se snaží vás ovládat. Vlastně si myslím, že pěstovat svou vlastní potravu je pro ně nejnebezpečnější věcí, co můžete dělat. Je v tom riziko, že se stanete svobodnými.“
Komentáře: