Pět neolitických kamenných koulí stále šokuje vědce

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Záhady Počet zobrazení:: 9041

Pětice kamenných předmětů nejsou koule, ale spíše platónská tělesa, tedy rovnostěnné útvary. Problém je, že jsou 5000 let staré a jejich účel zůstává stále nejasný...

Kamenné koule jsou jednou z největších archeologických záhad současnosti. Byly nalezeny ve Skotsku, Irsku a Anglii.

Jejich povrch je posetý malými vystouplými body. Někde jsou jen tři, jinde je jich 160.

Koule jsou velké asi jako pomeranč. Celkově jich bylo nalezeno na čtyřistapadesát. Stáří sahá od neolitu až do doby bronzové. Některé jsou zřejmě piktského původu. 

Vědci se domnívají, že jich klidně mohou být nalezeny ještě stovky. Ty stávající byly rozděleny do třech kategorií: se spirálami, s koncentrickými kruhy a s jinými vzory. Problémem je zejména účel, pro který byly vytvořeny.

Podle některých badatelů tyto koule naznačují, že už lidé v době kamenné a železné znaly všech pět platonských objektů, tedy mnohem dříve, než je popsal sám Platon.

Zajímavá teorie říká, že kameny mohly být použity při stavbě velkých megalitických konstrukcí. Pomocí kamenů mohly být posouvány velké kvádry na místo určení. Tímto způsobem byly možná dopraveny a později vztyčeny kameny v kamenném kruhu v Aberdeenshiru.  

Koule byly zřejmě používány dohromady ve velkých počtech. Ovšem existují i jiné teorie, podle kterých jsou koule například dokladem vyspělých znalostí tehdejších lidí v geometrii a dalších vědách. Přesný účel, proč tehdejší lidé vyráběli stovky a tisíce těchto koulí, však zatím vědci neznají.

Zdroj: 1

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.