Na Saturnově měsíci Titanu by mohly žít obří organismy

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Záhady Počet zobrazení:: 7451

Vědci z USA a z Německa studovali možné formy extrémního života, které by mohly žít na tělesech, kde panují jiné podmínky než na Zemi.

Zjistili tak, že například na Saturnově měsíci Titanu by mohly žít obří dlouhověké organismy. Výsledky své studie publikovali na stránkách State University of Washington.

Zabývali se také možnými formami života na Marsu. Podle jejich názoru by vnitrobuněčná tekutina marťanských organismů mohla obsahovat peroxid vodíku. A „bytosti“ na Titanu by mohly žít téměř výhradně z chemie uhlovodíků.

Jeden z autorů studie, Dirk Schulze-Makuch vysvětlil, že pokud nebudeme brát v úvahu nejrůznější možnosti, jak by mohl mimozemský život vypadat, nikdy nebudeme vědět, kde a jak ho hledat. Poznamenal také, že planetární vědci netvrdí, že na Marsu nebo na Titanu žijí neobvyklé formy života. Pokud by tam ale byly, musely by odpovídat existujícím fyzikálním a chemickým zákonům i biologii.

Ke studii je motivoval úspěch teleskopu Kepler, který vně naší sluneční soustavy nachází stále nové exoplanety. Za připomínku také stojí, že sonda New Horizons na Plutu letos v červenci objevila ledovou pláň s neobvyklou geologií, která svědčí o tom, že na někdejší deváté planetě tryskají gejzíry a vanou větry. Díky tomu mají vědci pádné důkazy, že Pluto je stále geologicky aktivní a můžeme se tu dočkat ještě mnohých překvapení.

Zdroj: procproto.cz

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.