Zažili jste déjavu? Pomozte tuto záhadu vědcům rozluštit

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Záhady Počet zobrazení:: 8269

Déja vu, pocit, že odehrávanou situaci jste již zažili, nepoznala pouze pětina lidstva.

Jde tedy o chybu v Matrixu nebo o záhadu pro psychology. Psychologové z Fakulty sociálních studií brněnské Masarykovy univerzity Vás proto žádají o spolupráci…

Psychologové vycházejí z teze, že na vynořování zmíněného pocitu mohou mít částečný vliv například prožitky z útlého dětství. Tuto skutečnost se snaží ověřit formou on-line dotazníku, který již vyplnilo několik stovek dobrovolníků. Nyní se hledají další, přihlásit se do studie můžete na webu univerzity ivdmr.fss.muni.cz/deja-vu

Déja vu

Někteří vědci tvrdí, že jev deja vu vzniká špatnou synchronizací mozku. Tedy každá hemisféra mozku vnímá věci jinak. Mozek potom spojí vjemy z obou hemisfér a vznikne nám ucelený obraz. Ale co když se jedna hemisféra opozdí? Tak přirozeně ta druhá vyšle signál do mozku dříve, takže až přijde signál z té druhé, tak my vlastně už jeden máme, tudíž se nám zdá, že už jsme tu věc zažily. Ucelený obraz totiž vznikne, až obě hemisféry získají tu stejnou informaci.

Lidé zabývající se parapsychologií tvrdí, že to je jakési předvídání budoucnosti. Nikdo neví na jaké bázi má fungovat. Také to někdy vysvětlují věšteckými sny. V noci se vám může zdát sen, ve kterém uvidíte budoucnost, no a potom, až se to stane si uvědomíte, že se vám o tom zdálo. Mnoho snů se vám v noci zdá a ráno už o nich nevíte. Toto mohou být jedny z nich. Také někdy bývá podáváno vysvětlení o vzpomínkách z minulého života.

Zdroj: [1][2]

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.