Jak si připravit domácí kváskový chléb?
Připravit si doma pečivo nemusí být složité ani časově náročné.
Pokud nechcete každý den kupovat nové rohlíky, protože ty včerejší se změnily na gumu, upečte si chléb sami. Receptů je nespočet.
Pokud přípravě a pečení nechcete věnovat příliš mnoho času, nejjednodušší bude začít chlebem, který netřeba mísit. Stačí zpracovat těsto a nechat odpočívat. Kvasnice za vás udělají práci a těsto pěkně vykyne. My pro vás máme zdravější variantu přípravy kváskového chleba.
Kváskový chléb
Upéct chléb s kváskem není příliš složité, jen se musí uspět s péčí o kvásek.
Kvásek vzniká v příznivých teplotních podmínkách přirozeným kvašením vody a mouky. Vzniká při tom kyselina mléčná, která dává chlebu typické aroma, ale je také přirozeným konzervantem. Kváskový chléb tak vydrží déle.
Co je ještě lepší, chléb z kvásku je zdravější, protože díky delšímu kvašení rozloží mouku do stravitelnější podoby. Pokud si na poprvé na vlastní kvásek netroufnete, můžete ho získat v menších pekárnách nebo od zkušenějších pekařů-amatérů.
Upozorňujeme na přehlednou Kváskový mapu. Lidé ve vašem okolí, kteří se s vámi o kvásek rádi podělí a určitě vám i poradí s pečením. Najdete zde i návod, jak si doma založit kvásek. Pokud se vám ho podaří vypěstovat nebo sehnat, můžete vyzkoušet následující recept.
Špaldový celozrnný chléb z žitného kvásku
- kvásek ze 150 g žitné mouky a 150 g vody
- 300 g celozrnné špaldové hladké mouky a něco navíc na hnětení
- 200 g vody
- 12 g soli
- 7 g kmínu
- V misce smícháme 150 g žitné mouky a 150 g vody, přidáme 1,5 dl mateřského kvásku a vše dobře promícháme. Misku přikryjeme potravinovou fólií a odložíme na 12 hodin na teplé místo.
- Po 12 hodinách je kvásek připraven pro další použití. Asi 50 g nového kvásku odložíme na další pečení a zbytek smícháme s 300 g mouky, 200 g vody spolu se solí a kmínem. Vznikne lepivé, táhlé těsto, které mícháme vařečkou přibližně 10 minut. Těsto je správné litá, jestliže při nabrání vařečkou tvoří jakoby vlákna.
- Těsto pak přemístíme z misky na pořádně pomoučený vál, kde ho mícháme ručně, dokud se nepřestane lepit a bude krásně hladké. Z těsta vytvarujeme bochník, který vložíme do pomoučené ošatky. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně 3 až 5 hodin na teplém místě.
- Chléb je správně vykynutý, pokud se dostane až na okraj ošatky. Chléb pak opatrně překlopíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme ve vyhřáté troubě na cca 200 stupních asi 30 až 50 minut. Trouba musí být před pečením rozehřátá na maximum a těsně před vložením chleba vylijeme na dno trouby sklenici vody. To, zda je chléb upečený, napoví hnědá kůrka nebo zaklepání na kůrku, pokud bude chléb vydávat dutý zvuk, je upečený. Po upečení chléb necháme úplně vychladnout na mřížce a skladujeme zabalený v utěrce.
Komentáře: