Totalita je zpátky? Skandál, který nemá obdoby, nebo jenom už běžná praxe nikým neřízené vysílačky České televize?

Napsal Svět kolem nás dne . Kategorie Domácí Počet zobrazení:: 17537

Začátek léta by měl být ve znamení okurek, ale jak se zdá, nálože informačních bomb budou podle všeho pestré a bohaté i během léta. Jak jinak nazvat událost, ke které došlo v sobotu 1. července? Jak nás dnes do redakce upozornil pan Honza, Česká televize potichu a v tajnosti odstranila z programové nabídky ČT2 kultovní film „Narozen 4. července“, který natočil režisér Oliver Stone a tento pořad nahradila brutálním hollywoodským filmem Kill Bill od Quentina Tarantina.

Jak nás pan Honza upozornil, v původním tištěném TV Magazínu je opravdu na sobotu v čase 22:10 na 1. července na ČT2 zařazen Oliver Stone se svým filmem, kde do hlavní role dosadil Toma Cruise, kritizuje americkou válečnou participaci ve Vietnamu a zahraniční imperialistickou politiku válečné mašinérie USA.

V tištěném programu je na ČT2 zařazen film Olivera Stonea, Narozen 4. července.

Jenže v online nabídce televizního programu na Seznamu už je program změněn a je tam místo toho film Kill Bill s odkazem na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Stonea tak už neblokuje jenom Facebook, jak jsme psali zde, ale už i ČT. Obrátili jsme se proto na programového ředitele ČT Milana Fridricha, aby změnu programu vysvětlil, ale odpověď jsme zatím nedostali. MFF v Karlových Varech není žádný podnik, který by nebyl plánovaný dlouho dopředu, takže ČT neměla důvod na poslední chvíli měnit program vysílání kvůli filmovému festivalu. Mnoho lidí se teď domnívá, že jde o odvetu České televize proti TV Prima, která před několika týdny odvysílala sérii 4 dokumentů Olivera Stonea s názvem „Svět podle Putina“ [1] a sledovanost trhala doslova rekordy. Vladimir Putin v dokumentu mj. odhalil, jak pracují západní média na protiruské propagandě, ovšem otevřený a logický výklad Vladimira Putina a jeho postojů otevřel oči stovkám tisíc lidí v České republice a de facto odhalil, kdo je a kdo není agresor v evropském, a nejen evropském, prostoru.

V online televizním programu na Seznamu však byl již zařazen film Kill Bill od Quentina Tarantina.

Česká televize podle všeho dala Olivera Stonea na index zakázaných autorů a tvůrců, koneckonců, předchůdkyně ČT, Československá televize, v tom měla bohatou zkušenost. Po znovuzvolení Petra Dvořáka do čela gen. ředitele ČT se začíná ukazovat, že televize se už kompletně utrhla ze řetězu a začíná kopírovat metody fugnování a cenzury z dob Československé televize. Názory a filmové vzkazy Olivera Stonea jsou zřejmě natolik provokativní, že v lidech vyvolávají otázky, jestli opravdu američtí vojáci, kteří právě 1. července v sobotu projížděli opět Českou republikou [2] (a způsobili na D1 dopravní nehodu), přinášejí světu svobodu a mír, anebo jde pouze o nástroje amerického vojensko-průmyslového komplexu, který stojí a padá na nekonečné produkci zbraní na jedné straně a rozdmýchávaných válek po celém světě na straně druhé.

Česká televize se inspiruje cenzurou ze CNN

Poslední týden přinesl v USA skandální odhalení Jamese O’Keefea o tom, jak funguje americká televize CNN. Série odhalení ukazuje, že jedna z největších zpravodajských stanic v USA nemá problém vyrábět falešné zpravodajství a používat vymyšlené kauzy, a to jenom s cílem zvednout sledovanost. Video o kauze je zde. Byla to právě ČT, která od CNN přebírala celý předchozí rok předvolební zpravodajství a rétoriku od CNN. Po volbách dokonce RRTV shledala, že ČT během volební noci v USA informovala zaujatě ve prospěch Hillary Clinton [3]. No to přece není žádné překvapení, když po celý rok ČT od CNN přebírala naprosto veškeré informace a zpravodajství o předvolebním procesu v USA. Jenže stejně jako CNN cenzuruje své hosty, které si pozve do studia a v polovině rozhovoru s nimi raději usekne spojení a zařadí něco, co je více konformní s postoji CNN, tak úplně stejně se nyní chová i Česká televize.

Oliver Stone prý zasel svým rozhovorem s Putinem v českých divácích sémě pochybností o transatlantickém pevném svazku, zaslechl jsem na Českém rozhlasu předminulý týden. No blik, to by jednoho nenapadlo. Celá ta mediální demokracie v Česku se nebezpečně začíná podobat té německé. Televize raději nezvou do vysílání „kontroverzní“ osobnosti, do živého vysílání ani náhodou, do předtáčených pořadů jen po důkladném sestříhání a cenzuře. Odstřelování zařazených filmů z programové nabídky je ovšem jiný level, který dosud u ČT v poslední době nebyl k vidění. Je docela možné, že po medializaci této kauzy nahodí ČT záchrannou zpátečku a uvede, že film Oliver Stonea uvede v náhradním termínu, ale pokud bychom na to neupozornili, je velmi pravděpodobné, že by to České televizi klidně prošlo.

Uma Thurman ve Varech jako výmluva a důvod pro změnu programu na ČT2?

Filmová tvorba Quentina Tarantina je sice zajímavá, třeba takový Pulp Fiction je kultovní záležitost, ale nechápu, proč kvůli návštěvě herečky Umy Thurman na festivalu v Karlových Varech [4], která ztvárnila hlavní postavu ve filmu Kill Bill, musela Česká televize zařadit tento film na ČT zrovna místo díla Olivera Stonea. Já chápu, že když přijede herečka do Varů, tak tam promítají její film na festivalu, ale nechápu, proč by se kvůli tomu musel měnit vysílací program ČT2. V online přehledu programů je alibisticky na Seznamu uvedena hlavička MFF v Karlových Varech, aby to jako divák pochopil, že jde o film, který je součástí nabídky aktuálního festivalu ve Varech. Pěkná výmluva, která se někomu asi dost hodí do krámu. Vysílací program televize je obvykle plánovaný na daný týden až půl roku dopředu.

Česká televize před půl rokem asi sotva mohla tušit, že TV Prima zařadí tak těsně po premiéře v USA dokument Olivera Stonea s Putinem. Takže se musela najít výmluva, jak Olivera Stonea z nabídky ČT2 stáhnout a čím ho nahradit. Filmovým festival tak přišel jako na zavolanou a na poslední chvíli. Protože ještě v tištěné podobě do uzávěrky před tiskem TV Magazínu se tam dostal Oliver Stone se svým filmem a tyto uzávěrky probíhají obvykle týden před tiskem. Takže rozhodnutí o stažení Olivera Stonea muselo v ČT padnout až po odvysílání jeho dokumentu s Putinem na TV Prima. To je celé. Je ovšem tristní, že tuto komedii a cenzuru si musí občané platit ze svých vlastních peněz v podobě koncesionářských poplatků.

Šiřte prosím tento článek, sdílejte ho na sociálních sítích, v emailech, ať se lidé dozví, jak se pomalu a v tichosti vrací do České republiky mediální cenzura a jak vznikají na Kavčích horách nové indexy zakázaných filmů, režisérů a herců. Zároveň děkujeme panu Honzovi za upozornění na tuto kauzu. Díky internetu je možné si dnes sehnat Stoneův film jinde, ovšem skutečnost, že lidé jsou nuceni si platit službu, která je jim potom cenzurována a kritické nebo nekonformní filmy jsou odstraňovány, tak takové zjištění by mělo být ostrým alarmem k tomu, aby byla požadována změna a restrukturalizace České televize. Je nejvyšší čas!

Zdroj: 1

Loading...

Komentáře:

Loading...

Webový portál Svethostingu.info ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.