Pochutnáváte si na criossantu 7 days? Po přečtení složení vás možná přejde chuť...
Máte rádi k ranní kávě čerstvý croissant, který vám zaručeně navodí atmosféru francouzské snídaně?
Croissant 7 days je prý nástupce pečiva, jak se uvádí v reKLAMĚ. Má ale k tomu čerstvému z pekárny daleko. Co se skrývá pod jeho obalem?
Složení: PŠENIČNÁ MOUKA, margarín [rostlinné tuky, pitná voda, jedlá sůl, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), kyselina (kyselina citronová), aroma, konzervant (sorbát draselný)], kakaová náplň 14% hm. [rostlinné oleje, kukuřičný sirup, cukr, pitná voda, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku 7% hm., SUŠENÉ ODSTŘEDĚNÉ MLÉKO, líh, emulgátor (estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mléčnou), aroma, želírující látka (alginát sodný), konzervant (sorbát draselný 0.1%)], vanilková náplň 14% hm. [rostlinné oleje, kukuřičný sirup, pitná voda, cukr, SUŠENÁ SYROVÁTKA (Z MLÉKA), SUŠENÉ ODSTŘEDĚNÉ MLÉKO, líh, SUŠENÉ VAJEČNÉ ŽLOUTKY, emulgátor (estery mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mléčnou), regulátory kyselosti (fosforečnan sodný, kyselina fosforečná), stabilizátor (karboxymethylcelulóza), aroma, konzervant (sorbát draselný 0.1%), LAKTÓZA], cukr, stabilizátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), glukózo-fruktózový sirup, pekařské droždí, jedlá sůl, aroma, SOJOVÁ MOUKA, konzervant (propionát vápenatý 0.1%). (éčka, co jíme)
E471 – estery mono- a diglyceridů mastných kyselin se vyrábí z tuků živočišného nebo rostlinného původu a hojně se využívají v různém pečivu a cukrovinkách. Při vyšší spotřebě mohou zvyšovat hladinu cholesterolu, ale nejsou považovány za nebezpečné.
E202 – sorban draselný. Jde o konzervant, který zpomaluje růst plísní. Používá se v pečivu, při výrobě margarínů. Žádné nežádoucí účinky nejsou známy.
E282 – propionan vápenatý. Jde o konzervant, který se přidává do pečiva. Může způsobovat bolest břicha, hlavy a podrážděnost.
Glukózo-fruktózový sirup – nadměrná konzumace může způsobovat obezitu, nárůst kyseliny močové v těle (je příčinou dny). Fruktóza nestimuluje přirozené vytváření inzulinu.